Mulți vor să afle care este situația în care șoferii rămân fără permis de conducere, chiar dacă sunt nevinovați! Poliția Română confirmă pentru FACIAS că 43% dintre testele antidrog sunt fals pozitive. Aproape jumătate dintre șoferii declarați inițial pozitivi la testele antidrog ale Poliției Rutiere s-au dovedit nevinovați în urma analizelor de laborator. Iată avertismentul făcut de Poliția Română!
Situația în care șoferii rămân fără permis de conducere, chiar dacă sunt nevinovați!
Poliția Română a admis recent că există o situație în care șoferii pot rămâne pe loc fără dreptul de a conduce, deși nu au vreo vină. Între iulie 2024 și aprilie 2025, peste 3.300 de șoferi au fost supuși unor testări preliminare cu aparatele DrugTest , iar 1.450 dintre rezultate au fost infirmate ulterior prin analize toxicologice. Poliția Română admite, într-un răspuns oficial către FACIAS, că aparatele pot da greș.
Deși testele sunt considerate preliminare din punct de vedere legal, efectele lor sunt imediate și severe pentru că șoferul se alege cu suspendarea permisului de conducere, deschiderea unui dosar penal și în majoritatea cazurilor cu stigmatizarea publică.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) arată un viciu sistemic în aplicarea testelor de depistare a substanțelor interzise în trafic. Poliția Română confirmă pentru FACIAS că 43% dintre testele antidrog sunt fals pozitive. Rămâne de văzut ce măsuri vor lua autoritățile pentru a îmbunătăți acuratețea echipamentelor folosite.
Șoferii sancționați cu ajutorul unui sistem de supraveghere în trafic
Un nou sistem de supraveghere pentru șoferi a fost implementat în mai multe județe din țară. Conducătorii auto sunt surprinși de radare mobile care sunt montate pe trepiede și sunt plasate în zonele cu risc mare de accidente. Radarele măsoară viteza și detectează alte încălcări ale regulilor de trafic, ajutând la prevenirea accidentelor. După ce sunt colectate datele, polițiștii le analizează. Dacă un șofer a comis o infracțiune, amenda și procesul-verbal vor fi trimise direct la adresa acestuia, după ce i se stabilește identitatea.
Camerele e-Sigur sunt amplasate vizibil pe trepiede, lângă echipajele Poliției Rutiere. Aceste camere pot face poze clare, astfel încât să poată identifica automat încălcările legii. Polițiștii verifică datele șoferilor folosind baza de date a Poliției Române. Sistemul poate emite amenzi automat, nu doar pentru depășirea vitezei, ci și pentru alte încălcări ale regulilor de circulație. Sistemul e-Sigur a început să funcționeze pe 1 ianuarie 2025 și permite monitorizarea automată a traficului pe drumurile publice din România, folosind echipamente moderne. Concret, șoferii vor primi amenda direct acasă dacă încalcă legea când circulă cu mașina pe drumurile publice sau dacă fac gesturi nepermise la volan. Șoferii români care depășesc viteza legală vor primi amenzile acasă, după ce pe șoselele din România au fost instalate camere de viteză. Pe baza numărului de înmatriculare al mașinii, șoferul care a depășit viteza legală va fi notificat despre sancțiune. Ulterior, șoferul care se afla la volan în momentul depășirii limitei legale de viteză va primi amenda acasă.
Sancțiuni mai dure se aplică celor testați pozitiv la aparatele DrugTest. Poliția Română confirmă pentru FACIAS că 43% dintre testele antidrog sunt fals pozitive, iar șoferii se dovedesc a fi nevinovați la probele de sânge.