National

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Publicat: 26 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19
Pandemia de coronavirus

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 26 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 4.656 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 80 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.873 au fost externate (cu 45 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind acum de 150.

 

***

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

 

Astfel, la data de 25 septembrie a.c., 351 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

 

În total, pe 25 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 59 societăți comerciale, 107 persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.400 de lei.

 

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

 

 

Misiuni instituționale în județul Iași:

  • ISU a efectuat 4 misiuni, din care: 2 misiuni de transport catre unitati spitalicesti, 2 misiuni de decontaminare biologică.
  • IPJ a efectuat 218 misiuni specifice.
  • IJJ a efectuat 26 misiuni specifice.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 182 misiuni, din care: 72 misiuni de transport către unități spitalicești, 10 misiuni de transport probe biologice, 5 misiuni de transport catre spatiile de izolare, 79 misiuni de decontaminari biologice și 16 alte misiuni.
  • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.
  • DSP a efectuat 343 misiuni, din care: 20 inspecții (18 decizii carantină, 2 alte inspecții) 323 misiuni de supraveghere epidimiologică (129 decizii carantină contact, 77 decizii prelungire izolare la domiciliu, 69 anchete epidimiologice,48 alte misiuni).

***

Conform Ordinului nr. 1594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral, trebuie respectate următoarele reguli de bază pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire:

  1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  2. asigurarea distanţării fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral;
  3. dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  4. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

***

Reguli și recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie sa le aibă în vedere odată cu începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus:

 3 lucruri ne țin în siguranță pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi:

  1. Mascatrebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura. Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.
  • Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.
  1. Distanțafizică trebuie păstrată la cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt răspândite prin simpla vorbire, purtarea măștii și distanța fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.
  • În sala de clasă, trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri. În cazul orelor de educație fizică vor fi evitate acele activități care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipă cu mingea)
  1. Mâiniletrebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață care ar putea fi infectată (ex: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafață înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate / dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.
  • În sala de clasă, așezați-vă întotdeauna în același loc și evitați să atingeți obiectele colegilor, scaunele și băncile ocupate de aceștia. Dezinfectați-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (ex: cretă, burete, tablă). Aveți grijă unde plasați ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare.

Tinerii sunt afectați într-o mai mică măsură în cazul infectării cu noul coronavirus (COVID-19), dar ei pot răspândi virusul, chiar fără să-și dea seama, către persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (ex: părinți, bunici, profesori, persoane cu deficiențe imunologice) în cazul cărora infectarea poate avea consecințe extrem de grave. 

  • Din acest motiv, este foarte important ca tinerii să respecte măsurile de protecție sanitară și să avertizeze imediat atunci când prezintă simptome (ex: febră, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală, etc).
  • Elevii cu simptome de boală NU trebuie să se prezinte la școală, iar părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ, precum și medicul de familie.
  • Părinții/ însoțitorii care conduc elevii la școală NU pot intra în instituția de învățământ decât în situații excepționale, cu aprobarea prealabilă a conducerii școlii.
  • Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitări din partea părinților, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.
  • În cazul absenței de la școală pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la școală o adeverință medicală din partea medicului de familie.
  • La fel ca și în anii precedenți, elevii care intră în noul ciclu de învățământ (ex: grădiniță – grupa mică, primar – clasa I, gimnaziu – clasa IV, liceal – clasa IX, postliceal) trebuie să prezinte o adeverință de intrare în colectivitate care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de școală, dacă nu se regăsește în dosarul de înscriere.

Momente cheie pentru elevi în afara orelor:

  • Drumul până la școală. Dacă este posibil, optați pentru deplasarea pietonală și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Dacă trebuie să utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu mască, păstrați distanța față de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-vă mâinile imediat ce ați părăsit transportul în comun.

 

  • Recreația alături de colegi. Dacă purtați mască, păstrați distanța de minimum 1 metru față de colegi. Dacă vă aflați în aer liber și nu purtați mască, atunci mențineți o distanță de cel puțin 1,5 metri. Evitați să faceți schimb sau să atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectați-vă mâinile după orice contact cu suprafețe comune.
  • Timpul petrecut după școală. În cazul în care, după orele petrecute la școală, mai rămâneți alături de colegi/prieteni, aveți grijă să respectați aceleași reguli sanitare, indiferent dacă persoanele alături de care vă aflați prezintă sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber să aibă loc în aer liber, dacă este permisă de condițiile meteorologice.
  • Întoarcerea acasă. Atunci când reveniți acasă aveți grijă ca, după ce lăsați încălțămintea la intrare, să vă spălați pe mâini, să dezinfectați obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), să schimbați îmbrăcămintea folosită afară și să o așezați separat de îmbrăcămintea folosită în casă. Înainte de a îmbrăca noile haine, spălați-vă/dezinfectați-vă mâinile. Acordați atenție sporită ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasați și riscul de contaminare.
  • Interacțiunea cu persoane vârstnice. Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în fața noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatală. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrățișări) și prin menținerea distanței fizice de 1,5 metri. În cazul în care vă întâlniți cu persoane vârstnice, și nu puteți păstra distanța de siguranță, este recomandată purtarea măștii.

***

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

  • purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
  • păstrarea distanţării fizice,
  • igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.

Pentru a veni în sprijinul populației, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași se găsesc informații privind conduita de urmat în cazul persoanelor depistate pozitiv și a contacților direcți, după cum urmează:

 

CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ SUNTEŢI CONFIRMAT PE BAZA REZULTATELOR TESTELOR DE LABORATOR RT-PCR:

 

Pacientul confirmat pozitiv prin test de laborator se va prezenta urgent la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, pentru evaluare clinică şi paraclinică, în funcţie de starea de sănătate a pacientului;

 

 ATENŢIE!

  • Doar medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.
  • Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberarii deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical.
  • Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail.
  • De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgenţă contacţii direcţi din ultimele 14 zile (persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m) şi pregăteşte o listă cu nume, prenume şi numere de telefon şi îi anunţă să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
  • Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se izoleaza la domiciliu.

 

O PERSOANĂ ESTE CONTACTDIRECT CU UN PACIENT POZITIV DACĂ SE REGĂSEŞTE ÎNTR-UNA DIN URMĂTOARELE SITUAŢII:

  • Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
    • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
    • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
    • Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

 

CONDUITA DE URMAT:

Izolarea la domiciliu se impune imediat ce s-a aflat statutul de contact direct. Se recomandă ca izolarea să se facă în condiţii de siguranţă (singuri). În cazul în care nu există această posibilitate, se recomandă ca izolarea persoanei să se facă într-o încapere separată de restul familiei, cu utilizarea măştii de protecţie şi a dezinfectării riguroase atunci când sunt utilizate spaţiile comune;

 

Se anunţă Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, prin e-mail: [email protected],

pentru confruntarea cu informaţiile primite în cadrul anchetei epidemiologice de la persoana confirmată pozitiv. Stabilirea contacţilor se realizează conform metodologiei prin ancheta epidemiologică desfăşurată la persoana confirmată pozitiv. Vă rugăm ca toate informaţiile prezentate să fie reale şi corecte. În cazul în care pe durata perioadei (cele 14 zile de la data contactului fizic) apare deteriorarea stării de sănătate, se apelează numărul de urgenţă 112.

 

 

 

 ATENŢIE!

  • Conform legislaţiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar persoanelor care sunt contacţi direcţi şi care prezintă semne de boală specifice infecţiei cu noul coronavirus;
  • Persoanele care prezintă simptome specifice noului coronavirus, trebuie să anunţe Direcţia de Sănătate Publică Iaşi la numerele de telefon: 330364, 0232.256265, 0232.708503, 0730.240393, 0755222120, indicând nume, prenume, CNP, numărul de telefon, pentru ca Direcţia de Sănătate Publică să facă solicitarea la Serviciul de Ambulanţă Iaşi în vederea testării pentru SARS-CoV-2.
  • Persoanele asimptomatice nu se testează.
  • Perioada de carantinare a contactului direct este de 14 zile de la data ultimului contact cu o persoană cu infecţie COVID-19.
  • Conform metodologiei de supraveghere a COVID-19, persoanele (contactul contacţilor) care locuiesc la aceeaşi adresă cu un contact direct, nu intră în izolare, nu sunt consideraţi contacţi direcţi şi nu beneficiază de concediu medical.

 

***

 

Având în vedere gestionarea epidemiei de COVID-19, reamintim populației următoarele proceduri aplicate de Direcţia de Sănătate Publică:

  • La nivelul Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Iaşi se centralizează toate buletinele de analiză eliberate de către laboratoarele în cadrul cărora sunt prelucrate probele.
  • În funcţie de rezultatul obţinut, se adoptă următoarele măsuri:
  1. a) Pentru cazul pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 este declanşată ancheta epidemiologică, fiind identificaţi contacţii apropiaţi ai persoanei în cauză, iar în cazul acestora se instituie măsura carantinării pe o perioadă de 14 zile.
  2. b) În cazul în care rezultatul este negativ, acesta este adus la cunoştinţa beneficiarului, fără a fi necesare alte măsuri suplimentare.

De asemenea având în vedere numărul mare de persoane care doresc suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţisă transmităpe adresa de e-mail [email protected] următoarele date necesare:

  • Cerere de suspendare temporară;
  • Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
  • Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
  • Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
  • Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
  • Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
  • Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
  • Documente medicale justificative (dacă este cazul);
  • Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
  • Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
  • Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.

Pentru alte informaţii suplimentare, persoanele interesate pot suna la numarul de telefon permanent ISUJ – 0232.256.265. Mai facem precizarea că solicitarea nu va fi analizată până când nu vor fi transmise documentele solicitate.

 

***

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusului Sars-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

  • Purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise și deschise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;
  • Păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;
  • Curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;
  • În cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgenţă 112;
  • Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii aceste fapte.

***

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.

La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.

Adauga un comentariu