Local

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19, în ultimele 24 de ore

Publicat: 06 iul. 2020
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19, în ultimele 24 de ore
Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19, în ultimele 24 de ore

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmis de Direcția de Sănătate Publică Iași, luni, 6 iulie 2020. Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraș, prefectul județului Iași, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Măsurile întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate coronavirusul

În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații care implică participarea unui număr mare de persoane.

Echipele mixte menționate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. În situația în care se constată fapte care intră în aria de competență și de control ale altor instituții (Direcția Silvică Iași, Agenția Teritorială ARR Iași, ISCTR Iași, Comisaruatul Județean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităților care va dispune includerea reprezentantului instituției competente în echipa mixtă.

Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii Sars-CoV-2

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 5 iulie a.c., peste 230 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber. În total, la nivelul județului Iași, au fost verificate 127 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 235 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 82.000 de lei.

Dintre cele 235 de sancțiuni contravenționale, 81 au fost aplicate conform Legii nr. 61/1991 pentru nerespectarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și linștii publice și 134 au fost aplicate pentru constatarea unor nereguli pe linie rutieră.

Sancțiuni contravenționale

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și pentru alte situații descoperite în urma controalelor, după cum urmează:

– 7 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;
– 2 sancțiuni pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese;
– 2 sancțiuni pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Spre exemplu, o societate comercială din municipiul Iași a fost sancționată contravențional, conform Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea modului de amenajare a meselor pe terasă, distanțarea fizică și locul prevăzut la mese. Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare, anunță autoritățile.

Misiuni instituționale în județul Iași

ISU a efectuat 2 misiuni, din care: o misiune de decontaminare biologică și o altă misiune. IPJ a efectuat 84 misiuni specifice. IJJ a efectuat 13 misiuni specifice. Serviciul de Ambulanță Județean a executat 85 misiuni, din care: 28 misiuni de transport către unități spitalicești, 16 misiuni de transport probe biologice, 37 misiuni de decontaminare biologică și 4 alte misiuni.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 18 militari și un mijloc auto. DSP a efectuat 24 misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Comentarii
Adauga un comentariu