Prima pagină » National » Situație bizară în Galați! Peste 13.000 de persoane cu drept de vot locuiesc la doar patru adrese

Situație bizară în Galați! Peste 13.000 de persoane cu drept de vot locuiesc la doar patru adrese

26 sept. 2020, 00:00,
Bianca Rebegea, în National

Situație bizară în Galați! Peste 13.000 de persoane cu drept de vot locuiesc la doar patru adrese. Sunt implicați cetățeni din Republica Moldova, care dețin și cetățenie română și care se pot prezenta la urne duminică.

Astfel, s-a descoperit că la patru adrese din orașul Galați, deținute de trei gălățeni, locuiesc peste 13.000 de persoane cu dublă cetățenie. Pentru a obține documente de identitate românești și pentru a călători în Uniunea Europeană, cetățenii din Republica Moldova au nevoie de un domiciliu în România.

Situație bizară în Galați! Peste 13.000 de persoane cu drept de vot locuiesc la doar patru adrese

La două dintre aceste adrese au fost localizate cele mai multe persoane. La adresele menționate se află 8.000 de persoane care, teoretic, ar putea vota la alegerile locale de duminică. S-a constatat că o singură persoană care apare cu domiciliul la una dintre adresele menționate ar fi votat la alegerile din Galați. Nu sunt cazuri singulare, în oraș existând multe adrese cu astfel de situații.

„Este un bărbat din Galați, care, la două adrese unde deține proprietăți, are luate în spațiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română și moldovenească. El este pe primul loc. Pe locul 2, este un gălățean care găzduiește cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetățenie. Pe locul 3 se situează un gălățean cu 1.816 persoane luate în spațiu. În total, în Galați sunt înregistrați peste 17.500 cetățeni moldoveni, care au și cetățenie română și, implicit, drept de vot la alegerile de duminică”, a declarat, pentru Mediafax, directorul SPCLEP Galați, Silviu Bacalum.

Peste 18 milioane de români, așteptați la vot, pe timp de pandemie de COVID-19

Alegeri locale 2020. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot duminică, 27 septembrie, pe timp de pandemie de COVID-19

Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Pandemia de COVID-19 a dus la adoptarea unor reguli de desfăşurare a votului de duminică. Astfel, pentru prima dată românii sunt nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.

Cine are drept de vot

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *