Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters, potrivit Agerpres. Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.
Situație critică la centrala nucleară Zaporojie
Ucraina a declarat miercuri, 7 septembrie, că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei, relatează AFP.
„Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând „încetarea imediată a bombardamentelor în zonă”.
De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.
„Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice”, a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.
„Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei”, a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.
În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom „plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune”, care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.
Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.
Mai mult, din cauza acestor circumstanţe „dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar”, personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.
Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.
… asta-i bun tare … zelica sa-si cumpere opait …
Anonimule, ai putin respect pentru Zelenschi, care-i sef de stat, chiar daca este incompetent cu clabuci. Zelenschi o sa aiba lumina electrica ecologica. O sa monteze un dinam la o bicicleta medicala si bodigarzii o sa dea la pedale cu randul. La baie o sa mearga cu o lanterna cu manivela. Dai la manivela, ai lumina si vezi unde faci. Nu dai, nu ai, dar iti asumi daca nu nimeresti buda.
Ucraina si-a pierdut dreptul de a-i guverna pe cetatenii de etnie rusa din momentul in care a inceput sa-i bombardeze si sa le interzica limba materna.
Lasa ca zelenschi are vila de 2 milioane euro in alta tara si in spate e finantat de oligarhii ucrainieni are el lumina slava domnului si conturile pline .il doare nicăieri de cati morti a facut el Ucrainei si de toate distrugerile si apoi spera ca mai vine multa pomana de la toate tarile pe care tot el le-a distrus.