Titlurile zilei

Situație incredibilă la marginea orașului. Ieșenii trebuie să suporte duhoarea în fiecare zi: „Mirosul se simte de 2-3 ori pe zi, timp de câteva zeci de minute și provoacă un disconfort greu de explicat” – FOTO

Publicat: 05 oct. 2023
_____ Vizualizări 21 Comentarii
Situație incredibilă la marginea orașului. Ieșenii trebuie să suporte duhoarea în fiecare zi Mirosul se simte de 2-3 ori pe zi timp de câteva zeci de minute și provoacă un disconfort greu de explicat - FOTO
Localnicii s-au săturat ca zi de zi să simtă mirosul urât

La marginea municipiului, ieșenii trebuie să suporte mirosuri groaznice în fiecare zi. Problema este de la Stația de Epurare Dancu, deoarece din cauza proceselor chimice se propagă un miros urât

Localnicii din Dancu suportă disconfortul olfactiv în fiecare zi. Deși nu se simte pe tot parcursul zilei, la anumite intervale este destul de greu de suportat. Compania ApaVital administrează această stație, iar pentru diminuarea mirosului au încercat să creeze o barieră de vegetație, însă nu este suficient.

Ieșenii trebuie să suporte mirosul

 o poză cu angajați ApaVital
Compania a plantat copaci pentru a acoperi mirosul, însă nu a fost suficient

„Sunt mutat în satul Dancu din 2022, neștiind de această problemă. Am întrebat vecinii despre miros și mi-au explicat că vine de la stația de epurare, fiind o problemă mai veche, de zeci de ani. Mirosul se simte de 2-3 ori pe zi, timp de câteva zeci de minute și provoacă un disconfort greu de explicat.

Pentru o persoană mai sensibilă un asemenea miros provoacă vomă. Nici nu vă imaginați ce senzație există atunci când simțiți mirosul în timp ce mâncați. Nu cunosc cu exactitate  limitele de poluare, dar îmi vine greu să cred că respectiva stație de epurare se află în legalitate din acest punct de vedere. Consider că autoritățile competente închid, pur și simplu, ochii, nepăsându-le de sănătatea locuitorilor din Dancu”, povestește Cristian, un localnic din zonă.

Compania acuză faptul că din cauza gunoiului de grajd ar fi mirosul urât. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului pentru a vedea situația și, într-adevăr, chiar lângă stația de epurare, mirosul creează disconfort.

„Stația de epurare a fost construită la limita administrativă a municipiului Iași, iar abia ulterior au fost realizate blocurile de locuințe, iar după anul 1989 s-au construit mai multe case în proximitatea stației de epurare, fără a se respecta distanța minimă de protecție sanitară, contrar normelor legale în vigoare. Precizăm că în incinta stației de epurare sunt aplicate tratamente mecanice, biologice și chimice a apelor uzate care provin din metabolismul uman sau din activități menajere, precum și a apelor uzate industriale provenite de la agenții economici.

Disconfortul olfactiv apărut în mod periodic în zonă, identificat de unii locuitori ca fiind miros de gunoi, nu este specific activităților de epurare ape uzate, fiind, cel mai probabil, produs de împrăștierea în zonă de gunoi de grajd pe terenurile agricole private sau de existența în zonă a unor depozite de gunoi de grajd, de asemenea, private”, a transmis Răzvan Manolache.

Trebuie luate mai multe măsuri

Pentru stoparea mirosului s-a creat un strat de vegetație, fiind plantați copaci. Totuși, nu a fost suficient, pentru că mirosul tot a reușit să treacă, spre disperarea localnicilor.

„Stația de epurare Iași este prevăzută cu perdea de protecție forestieră pentru absorbția eventualelor mirosuri, iar de-a lungul bazinelor de proces, bazin de aerare și decantoare secundare sunt plantate două rânduri de vegetație. Anual se înregistrează 1-2 sesizări de la locuitorii din vecinătatea stației de epurare. Prin monitorizarea impusă de autoritățile de mediu se efectuează anual analize la limita stației de epurare, acestea relevând încadrarea în cerințele legale”, mai adaugă Răzvan Manolache.

În mod normal, acest miros nu ar trebui să existe în zonele populate, iar compania ar trebui să găsească soluții pentru evitarea acestor probleme.

„În zona respectivă am primit și eu, de foarte multe ori, sesizări din partea oamenilor, deoarece este un miros care produce o stare de disconfort. Trebuie făcute investigații acolo cu aparatura necesară. La o stație de epurare trebuie luate niște măsuri suplimentare pentru a diminua acest efect asupra oamenilor, deoarece nu este firesc”, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Ieșenii trebuie să suporte mirosuri groaznice din cauza Stației de Epurare Dancu.

Comentarii
  • Sensibilul ăla care s a mutat in 2022 probabil și a vândut vreo bomba de apartament prin târgul Iașilor și a vrut și el sa de-a bine la prieteni,familie merge la casa da el săracul până mai ieri nu știa unde e Dancu offff sensibiloșilor va ți ajuns a ți stat o viață în niste bombe de apartamente fara să dați un văr și acum va PUTE.

  • Dar de unde o fi venit eroul mutat in 2022 la Dancu ? Daca ar fi ramas pe pasune la vegasluy la el acasa nu ii mai mirosea a rahat de iesean.

  • Unde este Zgarda de Mediu ?? Unde este S.G.A. IASI si A.B.A. PRUT – BARLAD ? Cate controale au facut in 2022 dar in 2023 , au controlat procesul tehnologic al statiei de epurare , sunt depasiri ale apelor uzate epurate in cursul de apa ?? Va culcati pe ureche si controlati superficial toate statiile de epurare din judetul IASI.

  • Cat de prost să fii să te legi de ăla care a scris că sa mutat in 2022 cand porblema e cu totul alta. vedeti de ce tzara asta de cacat nu mai progreseaza? ca aveti voi ceva cu ala care nu suporta mirosul nu cu cei care-l provoaca, ignorand legile aflate in vigoare

  • Cat de prost să fii să te legi de ăla care a scris că sa mutat in 2022 cand porblema e cu totul alta. vedeti de ce tzara asta de cacat nu mai progreseaza? ca aveti voi ceva cu ala care nu suporta mirosul nu cu cei care-l provoaca, ignorand legile aflate in vigoare

  • mda, @asta e tara, asa este. dupa capul unora ca tine, ar trebui sa se mute statia de epurare pentru ca un tupeist a construit prea aproape de statie. sa mutam si aeroportul pentru ca alti tupeisti au construit prea aproape de pista.

  • Mirosul se răsfrange asupra intreg cartierului! Acum hai să-l mai omorâm incă odată pe Ceaușescu pentru că a construit acolo blocuri. De ce nu se duc organele abilitate pentru a face verificari?

  • Niste prosti !, statiunea de epurare a rahatului din tot orasul se afla acolo de zeci si zeci de ani !. (or fi vreo 50) !, pai la ce te astepti daca construiesti ori cumperi casa ca prostu direct pe fosa orasului daca se poate ? la fel si prostii care sau mutat la 5 minute de aeroport !, toti incep sa urle de discomfort si doresc inchiderea locatiei desi ea e acolo de 50 de ani si ei idiotii au ales sa locuiasca acolo la citeva sute de metri

  • Cand in Dancu te-ai mutat
    De ce nu te-ai informat ?
    C-ai sa stai langa cacat
    Si o sa fii parfumat !

    Statia de Epurare
    Cam vreo 70 ani are !
    Si-ai venit tu, un ghertoi
    Ce te crezi cu inc-un c.i
    Si incepe sa-ti cam puta….
    Ia-ti bordeiu’ si te muta !!!

    Sau, de vrei sa stai giugiuc
    Roaga Iasiul pe Facebook
    Sa se cace mai nitzel
    Si doar cu Coco Chanel !!

  • pai in fiecare seara in jur de ora 19:00 …coane Chirica vine un miros de afara de nu poti tine geamul deschis sa aerisesti ce mai…tura vura… ca pute dom’le…pute rau tot…de iti vine sa vomiti. Ce se intampla de fapt in oradul asta ca pe tine primarule corupt nici in cot nu te doare. Al doilea oras din tzara ca cel mai poluat dar chiar iti bati joc de noi care platim exorbitante cele mai mari taxe si impozite ca sa ne razi in nas

  • Bun … desființați statia și lăsați ieșenii (+vasluienii& Bt & SV) sa se înece in propriu rahat!!! Meritați cocalarilor!! Cu vârf și îndesat!! S au trezit toți parveniții,, simandicoși ” ! Soluția – înapoi în Bt, SV și Vs !!!

  • Zona Dancu, Holboca, Cristesti este o zona foarte poluata, mirosurile vin din mai multe surse;
    1. Statia de epurare ape uzate de la Dancu.
    2. Statiunea de crestere a vacilor Dancu.
    3. Ferma de pasari Doi cocosi.
    4. Gropa de gunoi de la Tutora care este la trei kilometri de Liceul Agricol Holboca.
    5. CET Holboca in specila iarna.
    Asa ca domnul comisar de politie, comisar de mediu si cine stie ce comisra o mai fi este vorba de dl. Bacusca ar avea ceva de lucru daca ar vrea,. Acelasi lucru este valabil si pentru Primaria Holboca care nu face nimic in acest sens. S aauzim de bine.

  • Incredibil e ca acolo trage dorada la undita ceva de speriata ba baiatule.Pleci in fiecare zi cu 3-4 pestani babani numai buni sa sfaraie in tigaie.Pff..Da ce stiti voi ? Va duceti si platiti ca fraierii zeci de lei pe un peste in loc sa mergeti la pescuit.Care are undite si lansete ai astept maine dimineta sa le arat cum se prinde dorada.Nici macar nu trebuie sa platiti ziua de pescuit.

  • Pai la ce se asteptau prostanii mutati in cimp la Holboca linga balta cu kakat ? sa le miroase a Gradina Botanica cu aere de Parcul Copou ? dai incolo de prosti !, daca sau mutat in triunghiul groapa de gunoi a orsaului , CET Holboca si groapa de kakat a orasului sa stea acolo in plm so molfaie prin batista in miresme de mortaciuni si rahati

  • Comane, enstitutiile de mediu pe care le-ai menționat si-au luat mălaiul. Ce vrei ? Sa stai lângă buda și sa miroasă a panseluțe? Când te caci, a ce miroase bulangiule ?

Adauga un comentariu