Indicele de radiații ultraviolete a ajuns la un 9 – 10 unități în sud-estul României, iar expunerea îndelungată la soare fără protecţie solară poate provoaca arsuri. La acest grad ridicat, riscul de arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și cancer de piele crește semnificativ.
Cel mai periculos este intervalul orar 11 – 17.
Nivelul de 9 – 10 unități al radiaţiilor ultraviolete este considerat unul foarte ridicat
Nivelul de 9 – 10 unități al radiaţiilor ultraviolete este considerat unul foarte ridicat, iar o expunere mai mare provoacă arsuri severe, chiar şi în cazul persoanelor cu ten închis.
Cu toate acestea, mulţi dintre turişti nu ţin cont de reguli atunci când vine voba de vacanţă. Foarte importat pentru ei este bronzul perfect.
Cei mai expuşi sunt turiştii de pe litoral, dar şi oamenii care lucrează direct în soare.
Recomandările specialiştilor în lupta împotriva radiațiilor ultraviolete (UV)
În perioada caniculei, specialiștii recomandă evitarea expunerii între orele 10:00 și 17:00, când radiațiile sunt cele mai puternice, să purtați haine deschise la culoare, pălării, ochelari de soare, crema de protecție și să vă hidratați. Iar alegerea cremei SPF este un element esențial.
„Alegerea cremei de fotoprotecţie trebuie făcută în farmacie, unde există o ofertă foarte largă, ghidată pe vârstă”, a explicat Mihaela Leventer, medic dermatolog, pentru „News Hour with CNN”.
Iar efectele negative asupra sănătăţii pot fi semnificative.
„Pe termen lung, expunerea cronicaă la lumină duce la îmbătrânirea prematură a pielii, accentuarea ridării, accentuarea venişoarelor care se văd pe piele şi, în cele din urmă, producerea cancerului de piele”, a mai declarat specialista.
Medicii recomandă prevenţia şi avertizează că o medie de 5 arsuri în timpul copilăriei duce la un un risc de cancer de piele de 75% la vârsta maturităţii.