Actualitate

Socant! Cand s-a intors acasa, si-a gasit ograda plina de morti! Blestem sau intamplare sinistra? FOTO, VIDEO

Publicat: 26 feb. 2016

@ Scene socante petrecute in judetul Iasi @ De cand s-a intors din strainatate, acest barbat nu-si mai poate reveni din soc @ Nimeni nu s-ar fi asteptat ca in spatele casei sale sa gaseasca asa ceva @ Acum, zeci de persoane nu stiu unde sa mai apeleze pentru ca situatia sa fie rezolvata @

Cand pleci pentru o perioada de timp din locurile tale natale si iti lasi gospodaria nesupravegheata, te-ai putea trezi cu surprize. Asta a patit un iesean plecat de prin anii 2000 din judet care, dupa multi ani de pribegie, a vrut sa petreaca ceva timp in tara, insa ce sa vezi, o buna parte din proprietatea barbatului a fost ocupata de morti. Terenul barbatului si casa mostenita de la parinti se invecineaza cu biserica si cimitirul din comuna Ruginoasa. Din spusele sale, cand a venit din Italia, si-a gasit proprietatea plina de morminte, peste 80 la numar.

„Eu am plecat in Italia prin 2001. Am lasat tot la Ruginoasa si am plecat cu sotia si copii sa ne stabilim acolo. In urma cu trei ani, m-am intors in tara, pentru a-mi ingropa mama. Atunci am vazut pe terenul meu cateva cruci. Nu am avut timp atunci sa vad despre ce este vorba, insa acum m-am intors in tara si am gasit peste 80 de morminte pe terenul meu. Acele morminte sunt pe proprietatea mea si pe mine nu m-a intrebat nimeni despre asta. M-am trezit cu ele in curte. Eu vreau sa vand casa batraneasca si sa plec inapoi in Italia, dar nu imi cumpara nimeni acum pamantul. Au fost cativa clienti si mi-a spus „ce, eu cumpar morti?”.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files. GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni...

Nimeni nu-l vrea. Eu nu am fost intrebat despre asta si nu sunt de acord. Bunicii mei au donat bisericii, prin 1927, vreo doua hectare de pamant. Acum eu nu mai fac donatii, imi vreau terenul inapoi. Toata lumea se teme de Biserica, sunt supusi, dar ei fac ce vor din pamanturile oamenilor? Daca nu au acte de proprietate pe teren, cum au putut ingropa mortii acolo? Vreau terenul inapoi!”, sustine Neculai Zegan.

Ce se intampla cu mortii?

Problema cimitirului este departe de a fi rezolvata. Omul isi vrea pamantul inapoi, insa fara morti. „Mi s-a propus sa imi dea pamant in loc. Este vorba despre 1.100 de metri patrati. Da, voiam pamant in loc, daca terenul meu era gol, nu plin de cruci. Eu vreau acum pe teren 15.000 de euro. Nu mi se pare mult, avand in vedere ca fiecare mormant in parte valoreaza cateva zeci de milioane. Nu i-am pus eu sa-si ingroape mortii pe terenul meu. Acum, Biserica mi-a pus in cap intreg satul. Eu nu vrea ca mortii sa fie mutati de acolo, dar vreau sa fiu despagubit. Am apelat la un avocat si ii voi da in judecata pe toti cei responsabili”, sustine Neculai Zegan.

In joc este pe deoparte ieseanul nemultumit, iar pe alta Biserica si enoriasii nemultumiti. Din cate se pare, inca de prin anii ’90, a fost ridicat un gard pentru a extinde cimitirul ce ingradea si cei 1.100 de metri patrati ai lui Zegan. „Inca din anii 1990 a fost extins cimitirul si a fost cuprinsa si suprafata de teren aflata in proprietatea lui Zegan. Dupa ceva vreme, Neculai a venit la mine si mi-a spus ca vrea sa vanda terenul Bisericii, pentru ca are nevoie de bani. I-am dat cat a cerut, adica patru milioane de lei. Acum spune ca noi am pus mormintele pe proprietatea lui. Intr-adevar, atunci cand am facut actele, nu am mers la notar si s-au pierdut hartiile. Dumnezeu e sus si vede, eu stiu ca m-am inteles cu el pentru pamant. Acum daca nu mai are constiinta si nu recunoaste, este treaba lui, legea va stabile ce si cum. Nu cred ca se va ajunge la mutarea mortilor, cu toate ca el cere o suma enorma pe teren”, a declarat preot Andrei Pavel. Dupa cum spune preotul, se pare ca la inceputul anilor 2000, Zegan a facut o intelegere cu Biserica, insa nu exista dovezi, iar asta nu-i da decat dreptate barbatului. Oamenii din sat spun ca asa ceva nu este posibil, unde sunt ingropati mortii e pamantul tuturor. „Nu e pamantul lui. A fost odata, s-a marit cimitirul. Cum sa-i dea pamantul inapoi? Daca trebuie sa dezgrop sotia, o sa o duc in curtea aluia”, spune Moisuc Ioan, localnic. In curand, un dosar va ajunge pe masa judecatorilor, iar acestia vor stabili ce se va intampla in comuna Ruginoasa.
Adauga un comentariu