Șoferii care au două mașini trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare! Este vorba despre RCA pentru a doua mașină, care va avea un preț mai mare. O reglementare mai puțin cunoscută de mulți șoferi continuă să creeze controverse și cheltuieli suplimentare. Iată de ce se scumpește taxa obligatorie pentru românii care dețin două mașini.
Șoferii care au două mașini trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare!
Conducători auto care au două mașini trebuie să știe că vor avea de plătit mai mulți bani la RCA pentru a doua mașină. Conform Normei ASF nr. 20/2017, dacă un șofer își cumpără o mașină nouă și păstrează în același timp vechiul autoturism, va plăti mai mult pentru RCA-ul celei de-a doua mașini, chiar dacă are un istoric impecabil ca șofer. Sistemul Bonus-Malus, care recompensează comportamentul preventiv în trafic, nu permite transferul clasei Bonus de la o mașină la alta, dacă ambele sunt deținute în același timp de același proprietar.
Noul autovehicul va începe cu clasa B0, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de reducerea aplicată pentru primul vehicul. Bonusul se transferă doar dacă mașina veche este vândută. Un broker de asigurări a explicat de ce șoferii cu două mașini plătesc un RCA mai scump pentru a doua mașină. Dacă o persoană ar putea aplica aceeași clasă Bonus la mai multe vehicule, companiile de asigurări ar încasa mai puține prime, ceea ce ar afecta echilibrul financiar al sistemului RCA.
Un nou tip de poliță RCA pentru posesorii auto
Pe piața auto românească se va lansa și asigurarea pentru anvelope. Noua asigurare acoperă anvelopele noi, montate pe autoturisme și autoturisme de teren. Suma asigurată este echivalentă cu prețul din factura sau bonul de achiziție și poate merge până la 1.500 de lei pentru fiecare anvelopă. Sunt acoperite riscurile de furt și vandalism, contra unei prime de 30 de lei per anvelopă, pentru o perioadă de 36 de luni. Asirom și Omniasig vor lansa pe piață asigurările pentru anvelopele mașinii.
Șoferii români vor avea la dispoziție și un nou furnizor de servicii de asigurări auto. Compania Achmea Holding va folosi în România marca Anytime. Odată ce va intra pe piața din România, compania va preciza și care vor fi costurile pentru șoferii care vor încheia cu noua firmă o poliță de asigurare a mașinii. Achmea Holding, un furnizor de servicii financiare de asigurări din Țările de Jos va lansa servicii de asigurare online în Spania și România. În Spania, compania va opera sub marca InShared, iar în România va folosi marca Anytime. Modelul direct-digital, care presupune oferirea asigurărilor exclusiv online, a fost deja implementat de companie în Țările de Jos, Grecia și Cipru. De asemenea, Achmea este prezentă și în Germania, operând sub marca InShared.
„Aceste platforme online non-life pot fi utilizate pe alte piețe. Datorită experienței noastre de mulți ani cu modelul de clienți direct online pe diverse piețe, suntem bine plasați pentru a introduce această abordare. În Spania și România ne vom concentra inițial pe oferirea de asigurări auto.”, a declarat Robert Otto, membru al Comitetului Executiv al Achmea.
Rămâne de văzut câți șoferi vor apela la serviciile noii firme de asigurări auto, care se pot face exclusiv online. Cert este că șoferii care dețin două mașini vor plăti RCA mai scump pentru a doua mașină. Taxe mai mari vor plăti în 2025 și șoferii care au mașini vechi.
Și atunci de ce scade clasa BM indiferent de mașina care este accidentata, ar trebui sa se respecte regula și să crească asigurarea numai pentru masina
respectiva.
Ar trebui înjumătățit RCA-ul, având în vedere că nu circuli cu doua mașini în același timp.
????