Titlurile zilei

Soluții pentru haosul din traficul ieșean. Detalii în premieră despre toate variantele care salvează orașul de dezastru

Publicat: 10 dec. 2019

O nouă serie de măsuri vor apărea în perioada următoare în traficul din municipiul Iași. Inspectorii de mediu au inițiat un set de măsuri care poate duce la diminuarea poluării din oraș și la reducerea traficului greu din cele mai aglomerate zone ale Iașului. Deciziile finale ar urma să fie luate tocmai la Palatul Roznovanu

Autoritățile ieșene au emis o nouă serie de măsuri și ipoteze menite să reducă traficul extrem de aglomerat din municipiul Iași. Au fost luate în calcul o serie de detalii ce țin și de reducerea efectelor poluării din oraș. Șefii administrației locale au propus implementarea unor măsuri ce țin de reducerea traficului greu și nu numai.
Au fost emise o serie de soluții de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, soluții care țin de traficul tot mai haotic din municipiu.

„Se propune menținerea și creșterea suprafețelor de spații verzi în intravilanul municipiului Iași, precum și plantarea de arbori cu rol de îmbunătățire a calității aerului. Se urmărește și devierea totală a traficului greu din oraș cu interzicerea intrării traficului greu în municipiu. De asemenea, în calcul intră și reducerea/ interzicerea traficului auto școlar. Proiectul vine cu oferirea de alternative prin punerea la dispoziție de autobuze școlare care să preia elevii și să-i ducă înapoi în vederea reducerii numărului de mașini care aduc copii la școlile din Iași. Se observă că în vacanțe, în lipsa traficului școlar, restul traficului din oraș se desfășoară mai lejer, nu mai sunt ambuteiaje etc. Se poate face un studiu statistic în școli pentru a vedea câți elevi vin cu mașinile personale la școală”, se arată în raportul APM.

Se cer sensuri unice

Pentru ca traficul să nu mai fie o problemă, inspectorii de mediu susțin că este nevoie și de crearea de sensuri unice pe străzile din Iași. În plus, aceștia recomadă și construirea de pasaje în intersecțiile unde există timpi mari de așteptare la semafoare.

„Este necesară o informare agresivă a cetățenilor a ceea ce înseamnă poluarea aerului cauzată de traficul auto cu punerea accentului pe bolile care pot apărea la copii, bătrâni etc. Poate astfel renunță la mașinile personale vechi și poluante. Autoritățile trebuie să ofere transport public eficient, cu orar respectat, cu frecvență mare a mijloacelor de transport ca alternativă la transportul auto personal”, se mai arată în raport.

Parcare pentru autovehicule grele

De asemenea, inspectorii APM susțin și că este necesară amenajarea la intrarea în municipiul Iași dinspre Tomești a unei parcări pentru autovehiculele grele. Este vorba de mașinile care staționează în prezent pe Calea Chișinăului în zonă industrială, creând blocaje în trafic. Mai mult, se cere și amenajarea de parcări supraterane și subterane pentru autovehiculele care staționează pe prima bandă de circulație și care creează blocaje în trafic. În plus, inspectorii APM au arătat că pentru reducerea poluării este necesară și spălarea efectivă a străzilor. Aceștia arată că trebuie spălate străzile în tot orașul și nu doar în zona centrală.

„Se urmărește și renunțarea la centralele termice de apartament și racordarea la CET. Este de făcut un studiu privind oferirea de beneficii locatarilor care se racordează la CET. În comunele din jurul Iașului și la casele din oraș care se încălzesc cu lemne se pot oferi facilități și finanțare pentru înlocuirea centralelor pe lemne cu centrale pe gaz. Sunt variante și pentru instalarea de centrale de cvartal (centrale care să deservească mai multe locuințe din jur)”, se mai arată în raportul APM.

Noi măsuri în trafic

Recent, reprezentanții Comisiei de Circulație din cadrul municipalității au emis o nouă serie de măsuri pentru traficul din oraș. În urma unor sesizări venite de la cetățeni, Poliția Locală a cerut montarea unor indicatoare cu „Oprirea interzisă” pe șoseaua Bucium, pe tronsonul cuprins între Școala „Veronica Micle” și benzinăria MOL. În plus, vor fi amplasate separatoare de sensuri pe strada Sf. Lazăr în dreptul intrării în complexul Palas. Vor apărea semanlizări rutiere noi privind limitarea vitezei în zona școlii „Alecu Russo” din strada Libertății. De asemenea, se va interzice virajul stânga către strada Petru Poni din strada Păcurari în sensul spre centru. Se vor monta semafoare la podul din zona Cicoarei, care va fi dat în folosință în perioada următoare.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu