Eveniment-Social

Somație pentru Guvern. Deputatul Petru Movilă cere explicații privind implementarea autostrăzii A8

Publicat: 20 nov. 2019

Aleșii Iașului cer noului Guvern de la Palatul Victoria să treacă la fapte și să demareze proiectul autostrăzii A8. Deputatul PMP Petru Movilă a arătat că premierul Ludovic Orban trebuie să declare autostrada Iași-Târgu Mureș prioritate națională.
În cursul zilei de astăzi (ieri-n.r.), deputatul Petru Movilă a solicitat noului Guvern Orban să își asume în mod public un calendar privind implementarea, precum și susținerea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș (A8). Ca inițiator al legii, parlamentarul ieșean a adresat premierului Ludovic Orban, ministrului Transporturilor Lucian Bode, o scrisoare deschisă cu rugămintea de a face din A8 o prioritate națională. În plus, Movilă a arătat că Guvernul trebuie să demareze de urgență procedurile necesare pentru implementarea acestui proiect.

Solicitările deputatului Petru Movilă au pus accent pe finalizarea procedurilor privind reactualizarea studiilor de fezabilitate. Acestea au vizat și sistarea demersurilor pentru încheierea unui parteneriat public-privat și eliminarea Comisiei Naționale de Prognoză din procesul de implementare. Petru Movilă a cerut și transmiterea solicitării privind finanțarea autostrăzii, în integralitatea ei, la Comisia Europeană.

Ce se întâmplă cu proiectul?

Petru Movilă a mai menționat și că legea care a fost promulgată de președintele României trebuie pusă în aplicare. „Legea pe care am inițiat-o este foarte clară și menționează că acest proiect se află în subordinea Ministerului Transportului și a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Acest proiect nu se află în gestionarea Comisiei pentru Prognoză. Din păcate, fostul Guvern a optat pentru încheierea unui parteneriat public-privat în detrimentul fondurilor europene disponibile și nu a respectat întru totul prevederile legislative. Sper că, de acum, implementarea legii autostrăzii va intra în linie dreaptă. Asta mai ales pentru că pe lista susținătorilor s-au aflat o bună parte din parlamentarii PNL, printre care și ministrul Transporturilor și președintele Comisiei de Transporturi”, a spus deputatul Petru Movilăloading...

Adauga un comentariu