Actualitate

Sorin Cîmpeanu: „Anul școlar se va încheia, examenele școlare se țin“

Publicat: 14 ian. 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a vorbit despre redeschiderea școlilor
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat joi, 14 ianuarie, că acest an școlar se va încheia, iar examenele școlare se vor ține la datele planificate, cu prezență fizică. Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine cu câteva ore înainte de discuția de la Cotroceni pe tema eventualei redeschideri a școlilor, de la data de 8 februarie.

„Între predarea online și ce se întâmplă la clase este o diferență. Sunt pierderi generate, care vor necesita un număr de ore remediale (de recuperare a materiei – n.r.). Aceste pierderi trebuie identificate, sunt diferențe în funcție de zonă, de școală și de elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „În România, cadrele didactice au închis cu bine 2020“

Ministrul Educației a declarat că România a avut probleme mai mici cu educația în pandemie decât alte țări.

„Am avut mai multă înțelegere în România față de alte țări, chiar cu sisteme mai avansate. Au fost țări europene care au avut dificultăți mai mari în predarea online. În România, cadrele didactice, deși nu au avut întotdeauna echipamentele necesare și resurse au închis cu bine 2020 și sunt convins c vor face asta și în anul școlar 2020 – 2021″, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Începe școala în fizic de pe 8 februarie?

Despre eventuala redeschidere a școlilor pe 8 februarie, ministrul Educației spune că o decizie va fi luată în cel mai scurt timp pentru ca elevii și părinții să aibă timp să pregătească începerea în format fizic a școlii.

„Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate, pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință, oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Peste jumătate dintre profesorii din preuniversitar nu vor să se vaccineze“

Ministrul Educației a susținut că ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze anti-Covid-19 se apropie de 50%. În sistemul de învățământ universitar ponderea este de 60%.

Sorin Cîmpeanu a spus că aproape jumătate dintre angajații din sistemul preuniversitar s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze.

„Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație. Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu este de părere că o vaccinare masivă a cadrelor didactice poate duce la o diminuare a riscului de infectare în rândul elevilor.

„Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus, deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesorii“, a menționat Sorin Cîmpeanu.

 

Adauga un comentariu