National

Sorin Cîmpeanu anunță că Ministerul Educației plănuiește să angajeze 2-3.000 de consilieri în școli: „Este nevoie în școlile din România”

Publicat: 26 apr. 2021
Ministrul-Educatiei-Sorin-Cimpeanu ține o conferință de presă la Guvern
Ministerul Educației şi Cercetării a anunțat astăzi, 5 aprilie 2021, faptul că în acest an a fost alocată suma de 536 de milioane de lei pentru plata burselor școlare. În premieră, acestea sunt alocate și elevilor din învățământul preuniversitar. În altă ordine de idei, bursele nu pot fi mai mici de 100 de lei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că doreşte înfiinţarea unui cabinet de psihopedagogie în fiecare unitate de învăţământ, precizând că ar fi nevoie de două, trei mii de astfel de consilieri, arată News.ro.

“Intenţionăm să promovăm o OUG prin care să permitem înfiinţarea unui cabinet de psihopedagogie, de orientare, la nivelul fiecărei şcoli. Este nevoie de aceşti consilieri în şcolile din România”, a declarat luni, ministrul Educaţiei.

El a precizat că trebuie realizată o colaborare cu universităţile din ţară care au experienţă în acest domeniu.

“Posibilitatea înfiinţării acestor centre de consiliere în fiecare şcoală va fi promovată rapid, problema rămâne a personalului cu competenţe adecvate. Este nevoie de conlucrarea cu universităţile româneşti, sunt zece universităţi care au experienţă şi expertiză în acest domeniu, este nevoie de un număr situat între două mii şi trei mii de consilieri. Aceşti consilieri nu sunt pregătiţi, nu există persoane cu pregătire specifică pentru a ocupa un astfel de post dacă vrem să fie într-adevăr util şi eficient”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Elevii vor începe şcoala în format fizic de pe data de 5 mai 2021

Conform declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, elevii se vor întoarce în fizic la scoala începând cu data de 5 mai 2021. Acesta a mai explicat faptul că s-a propus extinderea anului şcolar cu 2 săptămâni dar nu a fost acceptată. În altă ordine de idei, ministrul a menţionat şi faptul că trebuie rezolvată metoda de testare non-invazivă de testare

„Am propus extinderea anului școlar cu două săptămâni și nu a fost acceptată. Atunci am rămas cu o săptămână. Dacă la o săptămână a fost o problemă, îmi imaginez cum e la o lună. În comitet am făcut această propunere de a testa elevii. Am făcut și o solicitare către Ministerul Sănătății. Multe școli apelează la metoda noninvazivă. Ele trebuie validate ulterior prin teste PCR. E vorba de elevii care prezintă simptome.

Guvernul o să decidă.

INSP nu le-a avut în metodologie. Elevii o să revină la școală în 5 mai, cu excepția celor din școli terminale. Ideal ar fi să fie rezolvată până la începutul școlii”, a spus Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Educației a vorbit și despre testarea elevilor fără acordul părinților

Într-o precizare făcută acum ceva timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat faptul că nu se pune problema unei testări ale elevilor fără acordul părinților

Nu s-a pus problema testării fără acord parental. Eu personal susțin că orice testare care este considerată relevantă, non-invazivă, se poate folosi în școli. Este un filtru. Îți dă o informație. Acea informație, am discutat și cu ministrul Sănătății și la INSP, acest test trebuie să fie confirmat ulterior cu test PCR.”, preciza ministrul Educației.

De altfel, ministrul a vorbit de curând despre digatilizarea școlii din România. Acesta a dat asigurări că  în cel mult patru ani în școlile din România vor fi introduse manualele digitale

„Asta încercăm să facem: manuale disponibile în format digital. Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Comentarii
  • Basme. Treaba cu consilierii nu știu la ce ajută, deja există psihologi școlari. Măcar de și-ar face treaba. Însă treaba cu ”manualele digitale” e chiar pierdere de timp. E clar cine-l împinge să spună asta – mafia flămândă. Domnuleeee, iar vreți să aruncați bani pe fereastră ? Manualul e o chestie depășită.

Adauga un comentariu