National

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională”

Publicat: 16 mart. 2021
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în costum
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, despre cazul elevei de 15 ani care a băut în școală și a fost la un pas de comă alcoolică, că „soluția de bază” pentru a nu se repeta asemenea episoade este instalarea de directori pe un singur criteriu, acela al competenței

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță că rata de infectare în școli este cu mult sub media națională. El informează că în ultima săptămână au fost închise 216 clase, la nivel naţional, dintr-un total de 136.000 de clase câte sunt în România.

”Cifrele la zi, cu privire la vaccinarea persoanelor din învăţământ, astăzi, sunt 135.000, adică peste 38 la sută din totalul personalului din învăţământ. Este un element foarte important. De asemenea, datele pentru săptămâna 8-15 martie ne arată că în şcoli, rata de infectare a fost jumătate faţă de perioada precedentă, 1-10 martie, respectiv am avut un total de 181 de infectări în perioada 8-15 martie, faţă de 376 de infectări în perioada anterioară, în cazul elevilor şi de asemenea, puţin peste 300 de infectări în rândul personalului din învăţământ, faţă de 545 în perioada anterioară”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, marţi seară.

Ministrul Educaţiei a completat că şcoala nu îmbolnăveşte pe nimeni.

”În ultima săptămână s-au închis 216 clase dintr-un total de 136.000 de clase din România. În şcoli, rata de infectare este mult sub media naţională. Şcoala nu te îmbolnăveşte, şcoala, prin respectarea regulilor te ajută să te protejezi”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a mai adăugat că beneficiie educaţiei sunt mai mari decât riscurile.

”Sunt foarte îngrijorat de această perspectivă antagonică dintre educaţie şi sănătate. Ele nu sunt antagonice. Mi-e greu să definesc un grup ţintă al celor care nu înţeleg, dar e de datoria mea să explic faptul că beneficiile educaţiei sunt mai mari decât riscurile. Atât timp cât riscurile nu pot fi eliminate, ele trebuie gestionate”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Educaţia nu îmbolnăveşte”

Sorin Cîmpeanu susține cu educația nu îmbolnăvește. Ministrului Educației i se pare periculoasă ideea pe care societatea încearcă să o inducă elevilor, aceea că îi pot îmbolnăvi pe cei dragi, dacă merg la școală.

„Educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu: „Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor”

Sorin Cîmpeanu se teme că ideea conform căreia elevii își pot îmbolnăvi părinții sau bunicii, dacă merg la școală, îi va lăsa cu sechele pe cei mici. El susține că educația este menită să îi învețe să respecte regulile, nu să îi îmbolnăvească pe copii: „Dacă respecţi regulile mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscul de îmbolnăvire sunt foarte mari”

Am încercat să explic şi explic de fiecare dată că educaţia nu îmbolnăveşte. Mie mi se pare foarte periculoasă ideea pe care începem să o inducem copiilor, mai ales celor de vârstă mică, şapte, opt, nouă ani, cum că dacă merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, bunicii şi mai rău decât să-i îmbolnăvească. Acest lucru mă tem că lasă sechele. Dacă merg la şcoală, educaţia nu îmbolnăveşte, dimpotrivă, te învaţă să respecţi regulile. Dacă respecţi regulile mergând la şcoală, atunci şansele să gestionezi riscul de îmbolnăvire sunt foarte mari. Acest ordin de ministru este comun.

Pentru a putea fi semnat a trebuit să facem rabat de la această prezenţă fizică integral în clase. (Decizia de a înjumătăţi numărul copiilor prezenţi în clase – n.r.) vine pe considerente sanitare, în mod evident, că doar n-o să susţină Ministerul Educaţiei, care a susţinut importanţa prezenţei fizice în clasele terminale, care peste câteva luni au examene naţionale. Evident că nu am fi putut susţine lucrul acesta”, a afirmat Sorin Cîmpeanu la postul TV Digi24.

Adauga un comentariu