Prima pagină » Culinar » Sos de lămâie pentru somon – Rețetă simplă și delicioasă, pentru un preparat deosebit

Sos de lămâie pentru somon – Rețetă simplă și delicioasă, pentru un preparat deosebit

24 sept. 2025, 12:07,
Redacția BZI în Culinar

Un sos de lămâie pentru somon este alegerea ideală pentru a pune în valoare aroma delicată a peștelui, oferindu-i prospețime și un gust rafinat.

Fie că este gătit la cuptor, pe grătar sau la tigaie, somonul se potrivește perfect cu un sos acrișor, cremos și parfumat, de aceea, merită cu siguranță încercat.

Rețeta de sos de lămâie pentru somon

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 lămâi mari, de 3 linguri de unt, de 2 linguri de ulei de măsline, de 2 căței de usturoi pisați, de 1 linguriță de miere sau zahăr brun, de sare, piper și pătrunjel proaspăt. Într-o tigaie, topește untul la foc mic, adaugă uleiul de măsline și usturoiul, amestecând continuu pentru a nu se arde.

Adaugă zeama celor două lămâi și puțină coajă rasă fin pentru un plus de aromă, apoi asezonează cu sare, piper și miere, pentru echilibru între acrișor și dulceag. Fierbe sosul câteva minute până când se leagă ușor, iar la final presară pătrunjel tocat mărunt.

Acest sos se toarnă peste somonul gătit la cuptor. Un truc util pentru această rețetă este să adaugi zeama de lămâie treptat, gustând pe parcurs, pentru a nu obține un sos prea acru. De asemenea, dacă dorești o textură mai legată, poți adăuga o linguriță de amidon dizolvat într-o lingură de apă rece, amestecând continuu pentru a evita cocoloașele.

Pentru un plus de finețe, sosul poate fi trecut printr-o sită fină înainte de servire. Află cum poți să faci și file de somon la cuptor cu lămâie.

Opțional, poți face o variantă și cu parmezan ras, smântână pentru gătit, supă de legume, baby spanac, roșii uscate, usturoi, ceapă și lămâie.

Altă rețetă cremoasă, pentru somon la tigaie

O variantă la fel de gustoasă, dar mai bogată, este sosul de lămâie cu smântână pentru gătit. Ingredientele necesare sunt 200 ml de smântână lichidă, zeama de la 1 lămâie, 1 lingură de unt, 1 linguriță de muștar Dijon, sare, piper și puțin mărar verde.

Topește untul într-o tigaie, apoi adaugă smântâna lichidă și amestec-o la foc mic până când devine ușor cremoasă. Adaugă și zeama de lămâie, muștarul și condimentele, amestecând continuu până când sosul capătă consistență.

La final, adaugă mărar tocat pentru un gust proaspăt și servește-l imediat peste somonul gătit la tigaie sau pe grătar. Un sfat pentru acest sos este să folosești smântână cu minimum 30% grăsime, pentru a preveni tăierea compoziției atunci când adaugi zeama de lămâie.

Dacă dorești un sos mai fin și mai catifelat, îl poți mixa câteva secunde cu un blender vertical înainte de servire. Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga și puțin vin alb sec în timpul fierberii, lăsându-l să se evapore, iar sosul va căpăta un parfum rafinat. Află cum poți să faci și un sos de brânză delicios pentru cartofi.

O altă variantă de sos necesită 1 cub de unt, 1 cățel de usturoi, sucul de la 1 lămâie, 300 ml smântână pentru gătit, coaja de la o lămâie, sare, piper, 1 linguriță de amidon și 2 lingurițe de apă.

Un sos de lămâie pentru somon este o alegere inspirată, fie că optezi pentru varianta clasică, ușoară și aromată, fie pentru cea cremoasă și bogată, ce merită cu siguranță încercată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 decembrie 2025
17 decembrie 2025