National

SpaceX va lansa în spaţiu un satelit românesc produs de câţiva tineri din Bucureşti – FOTO

Publicat: 16 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SpaceX va lansa în spaţiu un satelit românesc produs de câţiva tineri din Bucureşti - FOTO
Un satelit românesc va fi lansat de SpaceX în spațiu

Decizie interesantă luată de compania SpaceX care va lansa un satelit românesc construit de 9 tineri români din București. Aceștia au muncit foarte mult la al doilea satelit românesc, iar efortul le va fi răsplătit.

SpaceX este o companie deținută de Elon Musk care a a lansat un echipaj complet civil în spațiu. S-a întâmplat în 2021, iar misiunea a fost un succes remarcabil.

SpaceX va lansa un satelit românesc construit de câţiva tineri din București

Celebra companie deținută de Elon Musk, SpaceX, va lansa în 2023 un satelit românesc construit de nouă tineri, cu vârste între 15 și 18 ani. Elevii de la Internațional Computer High School din București au muncit foarte mult la proiectul numit ROM-2 care va deveni al doilea satelit românesc. Satelitul are misiunea de a captura imagini cu Terra.

Lansarea se va face în 2023, cu o rachetă Falcon 9, într-o misiune de tip rideshare cu o companie scoțiană care produce astfel de componente. Satelitul românesc are dimensiuni mici, de 5x5x5 cm, deține o cameră de 2 megapixeli și cântărește doar 250 de grame.

„E inspirational de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiţie şi iniţiativa pentru a-şi lansa propriul obiect spaţial. Când am început să fiu interesat de nano şi sateliţi mici, acum mai bine de trei ani, am ştiut din start că trebuie să trimit şi eu unul creat de mine cândva. declară Tom Walkinshaw, CEO şi fondator al Alba Orbital.

Acesta a mai explicat faptul că ideea de Pocket Qubes oferă oportunități mari pentru educație din considerentul că barierele financiare privind lansarea în spaţiu.

O rachetă SpaceX va lovi Luna

Cu toate că sunt multe misiuni încheiate cu succes de către SpaceX, sunt și multe alte eşecuri. De exemplu, la începutul anului 2022 apărea informația precum că o rachetă SpaceX va lovi Luna. Oamenii de știință au declarat că nu se cunoaște cu exactitate locul și dată la care rachetă va lovi luna. Racheta a fost lansată incă din 2015, iar de atunci s-a îndepărtat din traiectoria dorită de oamenii de știință.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, „nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună”, a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica.

În altă ordine de idei, compania SpaceX a crescut enorm din punctul de vedere al listării la bursă, după ce a avut mai multe misiuni încununate de succes. Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată ca o companie pornind de la zero de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.  Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea și dezvoltarea de vehicule spațiale de lansare parțial sau total refolosibile, așa cum sunt Falcon 1 și Falcon 9, respectiv seria de capsule spațiale numite Dragon. Așadar, vom urmări cu interes faptul că SpaceX va lansa un satelit românesc în spațiu, satelit construit de câțiva tineri elevi.

Adauga un comentariu