În Spania există o nouă lege care decide cine păstrează animalele în caz de divorţ. Aceasta a fost promulgată miercuri și acordă foştilor parteneri de viaţă posibilitatea unei custodii alternative pentru animalele lor de companie. Totodată, acestea sunt considerate „fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate”, nu doar simple „lucruri”. Legea este sprijinită de coaliţia aflată la putere în Spania, alcătuită din socialişti şi „podemos”, adică „stânga radicală”.
Marius Marinescu, autorul legii de protecție a animalelor, susține că prevederile din legea promulgată în Spania există în România încă din 2008. În urma evenimentelor de peste, el solicită ca posturile radio și TV să promoveze protecția drepturilor animalelor, pentru a schimba mentalitatea colectivă cu privire la drepturile animalelor.
Cum va fi aplicată noua lege spaniolă cu privire la animalele de companie
În cazul unui divorţ care nu este amiabil, instanța judecătorească trebuie să aibă în vedere „viitorul animalelor de companie, ţinând cont de interesul membrilor familiei şi de bunăstarea animalului, repartizarea timpilor de custodie şi de îngrijirile necesare”, scrie în textul de lege spaniol, care a intrat în vigoare miercuri.
Foștii parteneri de cuplu vor putea astfel să aibă o custorie alternativă asupra unei pisici, a unui câine, o broască ţestoasă, un peşte sau o pasăre domestică, etc. Până la promulgarea acestei legi, custodia animalelor de companie în caz de divorţ „reprezenta obiectul unor controverse în tribunale”, fapt care a motivat modificarea Codului Civil Spaniol. Partidul Podemos doreşte să adopte în 2022 un proiect de lege ce va interzice vânzările de animale în magazine.
Ce trebuie să facă proprietarii pentru a obține custodia
Noua lege îi obligă pe proprietari „să garanteze bunăstarea” animalelor de companie, în caz de intoxicații sau alte boli. De asemenea, dacă una dintre persoanele vizate are antecedente în materie de maltratare a animalelor, custodia îi poate fi retrasă sau refuzată de către un judecător. Starea de bine a animalelor de companie trebuie avută în vedere de instanţele spaniole şi în cazul unor succesiuni litigioase, dacă mai mulţi moştenitori solicită custodia acestora.
Mai multe ţări europene şi-au modificat deja codurile civile pentru a recunoaşte caracterul viu şi sensibil al animalelor, aşa cum s-a întâmplat în Franţa în 2015, precum şi în Germania, Elveţia, Austria şi Portugalia.
Nereguli la padocul din Iași. Mai multe animale erau chinuite
În vară, în edițiile anterioare ale Cotidianului BZI s-a scris despre IPJ Iași care a sesizat nereguli într-un padoc din Iași, iar patronul a fost amendat. Agenții de la Poliția Animalelor Iași au descoperit mai multe nereguli la padocul din localitatea Cristești. Controalele au fost făcute la finele săptămânii trecute, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași. Administratorul unității a fost amendat cu suma de 3.000 de lei. În urma acestui incident, reprezentanții IPJ Iași au menționat că vor efectua astfel de verificări periodic, pentru a se asigura că sunt respectate toate regulile impuse de lege.
„În urma verificărilor efectuate, administratorul a fost sancționat contravențional, deoarece au fost constatate nereguli cu privire la respectarea normelor de zooigienă și alimentație, a criteriilor de separare a animalelor în spațiile de cazare și nereguli din punct de vedere medical veterinar. De asemenea, pe panoul de la intrarea în adăpost nu erau prevăzute toate informațiile necesare, în dreptul boxelor nu erau prevăzute date despre animale și nu au fost prezentate registrele prevăzute de lege”, au adăugat reprezentanții IPJ Iași.