Eveniment-Social

Special! Două valoroase și istorice biserici din orașul Iași, într-un amplu proces de transformare. La una dintre ele un detaliu spectaculos a ieșit la iveală. Au fost descoperite oseminte atât în interiorul lăcașului de cult, cât și în afara acestuia – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 06 sept. 2021
Biserica Sântul Haralambie
Două valoroase și istorice lăcașuri de cult din municipiul Iași, anume Sfântul Haralambie și "Vovidenia", urmează a fi restaurate. La "Sfântul Haralambie", preotul paroh Radu Brânză a depus la Direcția Județeană pentru Cultură un proiect legat de acest obiectiv

Valoroasele și istoricele lăcașuri de cult din municipiul Iași, anume „Sfântul Haralambie” și „Vovidenia”, urmează a fi restaurate. La „Sfântul Haralambie”, preotul paroh Radu Brânză a depus la Direcția Județeană pentru Cultură un proiect legat de acest obiectiv. Pe de altă parte, proiectul de finanțare al Parohiei „Vovidenia”, din Iași, are o perioadă de implementare de 48 de luni. Finanțarea este acordată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiție 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, având o valoare totală de 4.604.344,85 lei, din care 4.512.257,95 lei reprezintă finanțare nerambursabilă

Două valoroase și istorice lăcașuri de cult din municipiul Iași, anume „Sfântul Haralambie” și „Vovidenia”, urmează a fi restaurate. La „Sfântul Haralambie”, preotul paroh Radu Brânză a depus la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) un proiect legat de acest obiectiv. Acesta se află în faza Documentației Tehnice de Autorizare a Construcției (DTAC). Aici, șef de proiect este arhitectul Corneliu Ciobănașu, expertiza tehnică: Ing. Szalontay Coloman Andrei, prin SC Exprosov SRL, iar studiul istorico-arhitectural este efectuat de arhitecții Corneliu Ciobănașu, Paul Filip Ciobănașu și Nicoleta Caba. De asemenea, pentru documentația de conservare / restaurare pictură murală a fost implicat specialistul restaurator Carmen Solomonea.

Biserica „Sfântul Haralambie”, așezată în una dintre cele mai frumoase zone ale Iașului

Biserica parohiei „Sfântul Haralambie” este așezată în una dintre cele mai frumoase zone ale Iașului. Unul dintre cele mai frumoase aspecte din istoria parohiei îl constituie legenda „Haralambie”, consemnată de către Mihail Sadoveanu în „Hanu-Ancuței”, în care se vorbește despre doi frați. Este vorba despre Gheorghe și Haralambie Leondarie, veniți din părțile Epirului, baș ceauș (persoana cu gradul de ofițer superior cu diferite atribuții) în slujba domnitorului Constantin Ipsilanti (1799-1801, 1806).
Haralambie, devenind haiduc, este căutat de domnitor, care-l deleagă pe fratele acestuia, Gheorghe, să-l captureze. Într-o tentativă de capturare, undeva lângă Mănăstirea Văratec, deși nu asta a dorit, Gheorghe îl ucide pe Haralambie. Împlinind porunca domnească, îi predă domnitorului capul fratelui ucis, dar Gheorghe pleacă din slujirea domnului și, ca Dumnezeu să-i ierte păcatul uciderii de frate, zidește biserica cu Hramul „Sfântul Haralambie„.

Proiectul de finanțare al Parohiei „Vovidenia”, din Iași, are o valoare totală de 4.604.344 de lei

Proiectul de finanțare a Parohiei „Vovidenia„, din Iași, are o valoare totală de 4.604.344,85 lei, din care 4.512.257,95 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 48 de luni. Finanțarea este acordată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, prioritatea de investiție 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Stadiul implementării proiectului este situat la procentul de 70,52 la sută, lucrările la proiect fiind într-o fază avansată de execuție, cu toate că a intervenit o sistare a acestora, generată de unele descoperiri arheologice și a cercetărilor care au urmat, efectuate cu aprobarea Comisiei Naționale de Arheologie de la București. În urma săpăturilor, care s-au încheiat la 1 august 2021, au fost descoperite oseminte atât în interiorul lăcașului de cult, cât și în afara acestuia, o piatră mortuară de la 1858, inscripționată în chirilică și frumos ornamentată, o serie de monede, fragmente ceramice etc. Cea mai importantă constatare a arheologilor a fost aceea că osemintele s-au găsit în straturi diferite, ceea ce atrage concluzia că biserica a fost construită pe amplasamentul unui cimitir mai vechi. Acest lucru arată că, în zonă, a fost ridicată o biserică mai veche decât monumentul aflat în consolidare.

Comentarii
Adauga un comentariu