Eveniment-Social

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului- Vovidenia. Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă

Publicat: 21 nov. 2020
Astăzi este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor ca Vovidenia
Reprezentare cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi, 21 noiembrie 2020, Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea este cunoscută în popor drept Vovidenia și reprezintă o zi plină de tradiții. Ziua de astăzi este și o sărbătoare importantă din postul Nașterii Domnului

Zi importantă pentru creștinii-ortodocși de pretutindeni. Ziua de 21 noiembrie 2020 este dedicată în calendarul ortodox sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Această sărbătoare amintește de ziua în care Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, au adus-o pe fiica lor, în vârstă de trei ani, la templu. Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, părintele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a dus-o pe Maria în cea mai sfântă încăpere din lăcaș, în Sfânta Sfintelor, unde va rămâne până la vârsta de 15 ani.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului- dezlegare la pește

Sărbătoarea este prăznuită pe 21 noiembrie și este considerată o zi a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Ziua de astăzi este o zi în care este și dezlegare la pește, fiind în postul Nașterii Domnului. Sărbătoarea a început să se țină prin secolul al șaselea, când împăratul Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care a fost numită biserica Sfânta Maria cea nouă. A doua zi după sfințire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul bisericii.

Pe de altă parte, în Apus, sărbătoarea a fost adoptată de Papa Grigorie XI-lea, care a cinstit-o pentru prima dată în anul 1374, la Avignon. Astfel, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește. Este o sărbătoare care pregătește creștinii pentru Nașterea Domnului. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu pește, cu fructe și lumânări sau o candelă. În anumite localități din nordul țării, pentru cei care au murit fără lumină se dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă.

Sărbătoarea Vovideniei. Tradiții și obiceiuri în Postul Nașterii Domnului

Sărbătoarea este una plină de tradiții în întreaga țară, fiind cunoscută în popor drept sărbătoarea Vovideniei. Într-o astfel de zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă, care ținute la lumină și căldură înmuguresc și înfloresc, fiind folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Vovidenia este ziua în care începe iarna, care este o sărbătoare a luminii. În această zi se fac parastase și se aprind lumânări, atât acasă, cât și la biserică. Vovidenia este ziua în care începe întunericul să predomine, fiind ziua din care încep vrăjitoarele să prindă putere și să-și acumuleze forța demonică, care ține până la sărbătoarea de Sf. Gheorghe. Tinerele pot și ele în această perioadă să-și vadă ursitul printr-un număr sporit de practici magice.

Adauga un comentariu