Local

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ din Iași inaugurează două aparate performante – FOTO/ VIDEO

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridion din Iași inaugurează două aparate performante - FOTO VIDEO
Inaugurarea a două aparate performante la Spitalul Sfântul Spiridon

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ din Iași inaugurează astăzi, 2 octombrie 2020, un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ambele fiind vârfuri de gamă pe segmental de tehnică medicală.

Prezenți la acest eveniment sunt primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, medicii Clinicii de Cardiologie, dr. Victor Costache, fostul ministrul al Sănătăţii, dar şi directorul CAS Radu Țibichi.

„Astfel, Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași va avea o dotare la standard europene de elită. Iar pacienților cu patolgoie majoră cardiovasculară din zona Moldovei l ise va oferi o garanție suplimenatră la viață și sănătate, cu atât mai mult cu cât suferința cardiovasculară este cauza principal de morbiditate la nviel global“, a declarat Ion Bârliba, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași.

Radu Țibichi, directorul Casa de Asigurări de Sănătate Iași: „Aceasta investiţie se înscrie în planul de dezvoltare a serviciilor medicale”

Radu Țibichi, directorul Casa de Asigurări de Sănătate Iași, a declarat astăzi, 2 octombrie 2020, în cadrul evenimentului că deficitul de servicii medicale este unul mare. Dar, cu ajutorul acestor două aparate performante situația se va apropia câtuși de puțin de capacitatea necesară pentru a trata pacienții din regiunea de Nord-Est.

„Deficitul de servicii medicale din această specilitate este mare. Ne bucurăm foarte mult ca în sfârşit avem o capacitate mai aproape de cea necesară pentru a deservii pacienţii din regiunea de Nord Est. Aceasta investiţie se înscrie în planul de dezvoltare a serviciilor medicale din regiunea de Nord Est, iar Iaşul este cel mai important centru în cardiologie în acest moment, urmând ca Suceava şi Bacăul să completeze acest tip de servicii care suferim foarte mult din cauza deficitului. În ceea ce priveşte situaţia care urmează vă asigurăm că instituţia noastră se va preocupa ca într-un timp foarte scurt să listeze unitatea sanitară în cadrul programului de sănătate naţional, astfel încă într-un termen foarte scurt, primii bolnavi să fie trataţi în acest spital”, a declarat Radu Țibichi, directorul CAS Iaşi.

Un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ajunse la Iași

Aparatul de Electrofiziologie ajută la Ablaţie pentru fibrilaţie atrială. Ablaţia de fibrilaţie atrială este o procedură minim invaziva, cu rezultate variabile în caz de fibrilaţie atrială, mulţi pacienţi beneficiază de pe urmă ablaţiei. Cateterul de ablaţie utilizează o sursă de energie, precum: energie radiofrecvenţa (unde radio), criotermie, energie laser (unde uşoare), pentru a crea o leziune la nivelul situsurilor responsabile de apariţia fibrilaţiei atriale, blocând astfel acest circuit care generează Fia.

Implantare defibrilator cardiac

Implantarea defibrilatorului este o tehnică minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul ţesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu şi/sau ventricul/ventriculi – în funcţie de tipul de dispozitiv) urmând ca acestea să fie ataşate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muşchiul pectoral.

Implantare stimulator cardiac

Implantarea pacemekerelor (stimulatoarelor) este o tehnică minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul ţesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu şi/sau ventricul – în funcţie de tipul de dispozitiv) urmând ca apoi acestea să fie ataşate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muşchiul pectoral.

Prima coronarografie s-a făcut în urmă cu 23 de ani

Dr. Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Clinica de Cardiologie, Spitalul Sf. Spirion a precizat astăzi, în cadrul conferinței de presă, că prima coronarografie a fost făcută în urmă cu 23 de ani, pe data de 20 septembrie 1997.

„Am să încep cu o foarte scurtă istorie şi după câteva cuvinte de mulțumesc. Istoria este că am în 1997 când am plecat de aici împreună cu profesorii Georgescu la Institutul de Boli Cardiovasculare ca rezident începător am învățat cum se montează un coronarograf atunci se monta coronarograful Zimos de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi am învățat cum se cară gresia, faianță împreună cu domnul profesor Georgescu şi am învăţat cum se developează filmele la coronarograf. Dacă nu mă înșel, prima coronarografie din Iași s-a făcut pe 20 – 25 septembrie 1997. În urmă cu 23 de ani s-a făcut prima coronarografie”, a declarat dr. Dan Tesloianu, medic cardiolog de la Clinica de Cardiologie, Spitalul Sf. Spiridon.

Adauga un comentariu