Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava nu mai are în acest moment niciun pat disponibil în Secţia ATI pentru pacienţii infectați cu COVID-19.
În prezent, în judeţul Suceava sunt internaţi 351 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dintre care 76 au forme severe sau grave ale bolii.
La Spitalul Judeţean Suceava sunt în prezent internaţi 194 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.
La secția ATI, 20 de pacienți prezintă forme grave, iar cinci sunt ventilați mecanic
Dintre cei 194 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, un număr de 96 prezintă forme medii ale bolii, 22 prezintă forme uşoare, 56 prezintă forme severe, 20 prezintă forme grave şi sunt internaţi în secţia ATI, cinci fiind ventilaţi mecanic.
Spitalul Suceava dispune, în prezent, de 349 paturi libere, dintre care 27 pentru pacienţi COVID, 228 în sectorul non-COVID şi 94 pentru zona tampon.
La unitatea ATI nu mai este disponibil niciun pat liber pentru pacienţi COVID, dar sunt 31 de ventilatoare libere, dintre care 11 pentru pacienţi COVID, conform prefecturii Suceava.
Milioane băgate în spital de Gheorghe Flutur
În spitalul de la Sucevea, s-au băgat zeci de milioane de euro în ultimii ani, prin intermediul Gheorghe Flutur și, totuși, unitatea medicală nu poate asigura numărul de paturi necesar la secția ATI.
Spitalul de Urgență din Suceava a atras mai multe milioane de euro de la Comisia Europeană pentru extindere, modernizare și dotare.
În 2019, spitalul a avut un buget de 330,5 milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro). Din acești bani, 155,7 milioane de lei (47,11% din bugetul total) au mers la drepturile bănești ale angajaților, în timp ce pe medicamentele bolnavilor s-au dat puțin peste 35,1 milioane de lei (10,63% din buget).
În luna aprilie acaestui an, președintele Klaus Iohannis a retras decorația conferită Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Managementul defectuos al unității a băgat în carantină tot municipiul.
„Având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”, anunța atunci Adminsitrația Preezidențială.
În condițiile în care la spitalul sucevean nu mai sunt locuri la ATI, pacienții ar putea să fie redirecționați către spitalele ieșene.
Virgil Musta: „În maximum două săptămâni, nu mai sunt locuri la ATI!“
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că în cazul în care numărul de cazuri noi de Covid-19 va continua să crească în același ritm, într-o săptămână – două nu vor mai fi locuri în spitale.
„Un calcul matematic arată că într-o săptămână – două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește”, a declarat Virgil Musta.
Situație critică și la secția ATI a spitalului din Timișoara
Medicul a avertizat că la spitalul din Timișoara nu mai sunt locuri la ATI, situația fiind una critică.
„La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească. Tot matematica, statistica, arată ca la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri foarte critice și decese în ATI“, a precizat Virgil Musta.
Secția ATI a unui spital din București stă închisă, deși este dotată cu aparatură de ultimă generație
Secția ATI a Spitalului Witting din București este închisă, din cauza lipsei de personal. Spitalul Witting din București este subordonat Ministerului Transporturilor. Din data de 23 iulie 2020, acest spital a devenit spital suport COVID-19, însă secția de Terapie Intensivă nu funcționează. Deși are 16 ventilatoare și șase paturi noi, acestea rămân nefolosite, deoarece nu există personal.