Local

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o mare păcăleală de 13.4 milioane euro. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, caută o nouă amânare pentru montarea unității medicale de la Parcul Transagropolis

Publicat: 27 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o mare păcăleală de 13.4 milioane euro. Maricel Popa președintele Consiliului Județean Iași caută o nouă amânare pentru montarea unității medicale de la Parcul Transagropolis
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a prezentat un termen final pentru spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani nu va fi instalat prea curând în ciuda promisiunilor făcute de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Unitatea medicală pentru pacienții cu COVID-19 a ajuns pe bucăți la parcul Transagropolis, însă a rămas în TIR-urile parcate pe marginea drumului. Cu o întârziere de circa 70 de zile în contract, firma turcă SDI Global LLC nu a fost penalizată de beneficiarul contractului, ADI Euronest. Maricel Popa trage din nou de timp, data instalării spitalului fiind din nou amânată pe termen nedefinit

Spitalul mobil de la Lețcani  rămâne o piatră de moară pentru județul Iași. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a reușit nici de această dată să ofere un termen clar de instalare a unității medicale de la Parcul Transagropolis. Zeci de TIR-uri din Turcia au ajuns la Lețcani pline de containerele ce compun spitalul mobil, însă acestea nu au fost descărcate. Maricel Popa a ajuns să dea vina pe actualul Guvern pentru întârzierea procedurilor vamale, însă realitatea este cu totul alta.

Spitalul mobil de la Lețcani nu va fi finalizat până la finalul lunii. O nouă amânare făcută de Maricel Popa

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a aruncat vina pe actualul Guvern pentru problemele apărute în furnizarea și montarea containerelor ce compun spitalul mobil de la Lețcani. Popa a susținut că toate containerele au ajuns la Iași și că de astăzi, 27 iulie 2020, vor fi descărcate. Deși acum câteva săptămâni susținea că restul containerelor vor ajunge cu vaporul și apoi din portul Constanța vor fi descărcate și transportate spre Iași, lucrurile s-au derulat altfel. Pentru a mai trage de timp, containerele au fost încărcate în TIR-uri direct din Turcia. Cu o întârziere de două luni, turcii de la SDI Global LLC nu au pățit absolut nimic. Conform contractului, se aplică o penalizare de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, în ciuda întârzierii uriașe.

Curtea de la Parcul Transagropolis arată jalnic. Platforma pietruită continuă să se scufunde

În curtea Parcului Transgaropolis au fost montate câteva containere goale, în vreme ce unele paturi și alte mici echipamente zac în clădirea parcului agroindustrial. Curtea arată însă jalnic, plină de gunoaie. Spitalul mobil de la Lețcani nu a fost instalat la timp, iar Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, continuă să ridice din umeri. Cele două luni de întârziere au fost suficiente pentru a se găsi unele containere și alte echipamente suport de către firma turcă ce ar urma să primească 13.4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț.  Platforma pietruită de la Transagropolis nu poate susține containerele, astfel încât nu a fost montat niciunul în zona respectivă.

„Toate modulele care alcătuiesc spitalul mobil pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 au ajuns la Iași, deși piedicile care ne-au fost puse nu au fost puține! Astfel, pot spune că am intrat pe ultima sută de metri în ceea ce privește amenajarea acestei unități medicale. De luni se vor realiza toate procedurile vamale, vor fi descărcate containerele, iar după aceea va începe montarea modulelor nou-venite, de către specialiștii puși la dispoziție de firma turcă”, a susținut Maricel Popa.

Curtea de Conturi a fost sesizată în cazul contractului pentru spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani a intrat în atenția inspectorilor de la Curtea de Conturi după ce licitația a fost derulată cu probleme. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a vrut nici de această dată să explice cum s-a ajuns ca o firmă ce a licitat 20 zile de livrare și 7 de montare să nu finalizeze procedura nici măcar la două luni distanță.

„De două zile stau tirurile la Transagropolis expuse în șir indian, așteptând conferința prim-consilierului județean, care astăzi (ieri, 26 iulie 2020 ) va face show cum a reușit el să aducă niște containere din Turcia cu trei luni întârziere. Consilierii județeni ai PNL au solicitat în mod repetat și cer și acum să se urgenteze instalarea și operaționalizarea spitalului modular pentru Covid. Maricel Popa, în calitate de președinte la Euronest, trebuie să explice ce sumă a fost percepută ca penălități, conform contractului, pentru aceste aproximativ 90 de zile de întârziere”, a menționat Romeo Vatră, liderul de grup al aleșilor județeni PNL.

Adauga un comentariu