Titlurile zilei

Bombă în cazul licitației pentru spitalul mobil de COVID-19, din localitatea ieșeană Lețcani. Comisia de evaluare este ilegală! Procedura de peste 13 milioane de euro poate fi anulată!

Publicat: 19 mai 2020

Proiectul spitalului mobil pentru tratatea pacienților de COVID-19 de la Lețcani a ajuns să fie din ce în ce mai contestat la nivelul Iașului. După ce unul dintre competitorii care au participat la licitația pentru furnizarea unității medicale mobile a detonat o adevărată bombă, prezentând cu dovezi clare că licitația a fost trunchiată, noi informații arată cum s-a ajuns la controlul asupra membrilor comisiei de evaluare a ofertelor. Din această comisie condusă de Asociația Euronest au ajuns să facă parte persoane cu experiență medicală care nu aveau însă ce să caute în acest for. În plus, Euronest a anunțat că toate containerele din Turcia vor mai întârzia câteva zile pentru că mai multe zone din țara respectivă se află în carantină. Deși este situație de urgență, iar toate procedurile medicale pot fi urgentate, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și directorul Euronest au găsit o scuză pentru firma SDI Global LLC ca să mai întârzie livrarea echipamentelor

Tot mai multe nereguli ies la iveală cu licitația privind achiziția spitalului mobil pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din comuna Lețcani din Iași. După bomba detonată de firma Rhymer Infrastructures and Projects PVT din India cu privire la neregulile derulate la licitația organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, au apărut alte informații care arată că procedura ridică mari semne de întrebare.
Totul este legat de comisia de evaluare a ofertelor depuse la ADI Euronest. Comisia respectivă a fost aleasă pe sprânceană de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și al Euronest. Numai că nominalizarea membrilor comisiei nu a fost conform legii, astfel încât întreaga licitație poate fi ilegală.

Medici desemnați ilegal în comisie

Constituirea comisiei de evaluare a fost făcută fără respectarea legislației în vigoare. Este vorba de OUG 395/2016, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Articolul 126 din OUG 395/2016 arată la alineatul 1 că autoritatea contractantă are obligația de a desemna persoane responsabile pentru evaluarea ofertelor și, după caz, a solicitărilor de participare, care se constituie într-o comisie de evaluare. La alineatul 2 se arată că din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri aparținând compartimentelor autorității contractante. În cazul în care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o altă autoritate contractantă, se poate face parte din comisie.

Ori în cazul achiziției spitalului mobil nu a fost așa. Din comisia de evaluare fac parte Alina Popa, directorul ADI Euronest, președintele acestui așa-zis comitet, dr. Bogdan Costăchescu (Spitalul de Neurochirurgie), dr. Costică Mitrofan (director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie), Lavinia Ionescu, dr. Bogdan Doroftei (director medical la Maternitatea „Cuza Vodă”). Din comisie au mai făcut parte și Cristian Andrieș (director financiar contabil Maternitatea „Elena Doamna”), dar și Cristian Paveliuc (Șeful Logisticii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași).

Directorul Euronest, Alina Popa, nu vede problema

Cel mult, medicii care provin de la spitalele ieșene aflate în administrarea Consiliului Județean Iași puteau fi parte dintr-o comisie de experți cu rol consultativ și nu de evaluare finală. În comisie puteau fi membri ai Euronest, ai Consiliului Județean Iași și Neamț și ai ISU, ca beneficiari. Ori în afara unui membru Euronest și unul ISU, au lipsit membri de la CJ Iași și CJ Neamț. Spitalele nu sunt beneficiari ai acestui proiect, așa că aceștia nu au ce căuta acolo.
Deși licitația atribuită turcilor de la SDI Global LLC nu a fost tocmai corectă, conducerea forului care a derulat licitația nu a văzut nici o problemă.

„Membrii comisiei de evaluare au fost desemnați de reprezentanții legali ai instituțiilor de care aparțin. Era necesară cooptarea în comisia de evaluare a unor specialiști în domeniu, întrucât Euronest nu deține expertiză de specialitate pe parte medicală, tehnică, ci doar pe parte de procedură. S-a decis realizarea unei comisii cu reprezentanți de la cât mai multe instituții pentru a asigura atât transparența procedurii, cât și o evaluare obiectivă din punct de vedere tehnic”, a spus Alina Popa, directorul ADI Euronest.

Însă, ceea ce nu a vrut să arate directorul Alina Popa este că acele alte instituții care au trimis reprezentanți în comisie nu au raport juridic cu Euronest. Acei membri de comisie nu au nicio responsabilitate față de Euronest. Toți aceștia puteau fi maxim experți externi cooptați pe lângă comisie, nu membri cu drept deplin.
Pe de altă parte, Maricel Popa, președintele CJ Iași și al Euronest a refuzat să răspundă apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘI.

Firma turcă, acoperită de Euronest

Astăzi, 19 mai, se împlinește termenul limită prin care SDI Global LLC trebuie să livreze cele peste o sută de containere la Lețcani. Convoiul nici nu a plecat din Ankara și cel mai probabil nici nu o va face prea curând. Euronest a motivat că Ankara și alte zone din Turcia se află în carantină și astfel convoiul nu poate pleca din țara respectivă.

„Reprezentanții firmei din Turcia au transmis o adresă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest prin care anunță și faptul că, în perioada 16-19 mai inclusiv, în Ankara, a fost instituită starea de carantină totală, ceea ce înseamnă că interdicțiile impuse de guvernul turc afectează grav activitatea societății. Ca urmare, producătorul va demara procedurile de transport a containerelor în momentul în care situația din Turcia o va permite”, a mai susținut Alina Popa.

Ori, este vorba despre o situație de forță majoră medicală, iar astfel de situații pot fi exceptate de la regula vreunei carantine. Însă, este mai simplu pentru a acoperi neregulile în aceste condiții. Noul coronavirus a dus la o situație de urgență în toata lumea, iar un astfel de contract ține de forța majoră. Contractul a fost semnat în perioada de urgență, iar livrarea a fost făcută în baza situației de urgență din întreaga lume.
În ediția de mâine a cotidianului BUNå ZIUA IAȘI vom prezenta și alte aspecte evidente care arată că licitația pentru spitalul mobil de la Lețcani a fost o mare fraudă.

Comentarii
 • Ar trebui depusă urgent o plângere penală la DNA împotriva acestui nemernic de Popa Maricel. Pentru fanii mei mergeți la un avocat bun care să formuleze o plângere penală beton și dacă voi nu aveți curaj s-o depuneți în numele voastru, o voi face și o voi depune în numele meu. MIE NU-MI ESTE FRICĂ DE HAHALERE DE TEAPA LUI : POPA, GAVRILĂ SAU LAICU ! Vreau să-i văd în pușcărie pe toți trei așa cum am luptat și l-am văzut în pușcărie pe Nichita ! LA PUȘCĂRIE CU ACESTE ZDRENȚE CE AU FĂCUT NUMAI RĂU IAȘULUI !

 • Schizofrenicul s-a speriat și face scandal cât casa la Euronest da vina pe Alina pentru erori,angajaților le spune ca de vină sunt consilierii județeni care l-au grăbit, dacă se constata prejudiciu vor Răspunde în solidar și consilierii județeni care au votat pentru.

 • Ceva este tare dubios cu Popa si licitatia asta al lui peste prajit.
  Cica Popa este plecat de Joia sau de Vinerea trecuta in Turcia ca sa aduca investitia asta.
  Dar presa locala nu spune absolut nimic despre treaba asta.
  Acuma intreba aici, pana la urma mai vine spitalul asta ? Il aduce Popa personal ?
  Sau totul este o cacealma de toata frumusetea ?

 • dacă pierdem banii destinați drumurilor județene e foarte grav, domnule Popa pregatiti-va sa faceți un pas în spate, ați falimentat consiliul județean .

 • Persoana responsabila pentru aceasta situație este Alina Popa Directorul Euronest care a avut inițiativa după cum se vede in referatul întocmit in luna Martie pe care doamna l-a semnat, inclusiv cu angajamentul de a recupera banii din fondul de urgenta COVID 19. Se pare ca interesele ascunse au făcut-o pe doamna pusă de Adomnitei sa comita niște greșeli grave pentru care va raspunde in fata legii.

 • Mihai Vlad = PUPCUR LAICU(PCR LAICU)
  BIPOLARUL e si diversionist, pai cine trambita cu gura pana la urechi ca ce idee mareata i a venit si se va ocupa personal NU CARICEL POPA? CE ZICI BIPOLARE LAICU DE ASTA, dar nu, dupa hasoul si lipsa de neuroni din teasta ta DE BIPOLAR AI AJUNS TOCMAI LA ADOMNITEI…PSD PE TOPOGAN!!!

 • Interlopul Popa Maricel care crește animale sălbatice la el în curte aidoma marelui mafiot Nuțu Cămătaru, acum se ascunde sub fustele doamei Alina ! Maricele fii interlop până la capăt dacă ai cohones și mergi și te predă ! ORICUM VINE DUBA DUPĂ TINE ACUȘICA !

 • Atentie!!! Nici astazi 19.05 cand am trecut prin zona, nu era nici urma de spitalul fantoma. Pai bine PSD-POPA SI RESTUL GASTII DE INFRACTORI cat mai furati? Rusine mai aveti?

 • Stimati membri psd care urmăriți acest articol va rog sa se găsească cineva care știe sa scrie românește și sa expună aici intr un limbaj decent ce a făcut psd la consiliul județean in ultimii 4 ani ? Va tot plângeți ca sunteți atacați pe nedrept și ca sunteți oamenii faptelor de aceea vrem sa vedem aceste fapte puse in opera de Dvs in acest mandat, dar cu rugămintea sa Spuneti concret si sa nu vânturați miliardul de euro sau proiecte de drumuri comunale din bugetele locale, ci acele proiecte care intra in sarcina Consiliului Județean. Vasile Manole

 • Dacă din comisia de evaluare face parte Andries….și ceilalti sunt tot de calibrul lui… e clar. Căutați pe google… Andries … și vedeți ce personaj apare! De la cine așteptați voi spital!

 • Domnul Presedinte Popa a respectat legislatia in vigoare la achiziționarea spitalului mobil și nu a făcut parte din Comisia de evaluare a ofertelor, termenul de livrare cade in sarcina firmei care a câștigat licitația, iar platforma betonata este greșeala unui angajat EURONEST.

Adauga un comentariu