Local

Spitalul mobil de la Lețcani devine o mare țeapă. Detaliile care i-au dat peste cap toate planurile lui Maricel Popa

Publicat: 05 mai 2020

Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților de coronavirus este la un pas de a deveni istorie. Proiectul pentru care Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a scos din bugetul județului peste 13 milioane de euro, nu poate fi realizat la timp. Platforma de la parcul Transagropolis nu este suficientă pentru noul spital. Politicienii din Iași au cerut explicații de la președintele Consiliului Județean Iași

Unitatea mobilă medicală din comuna Lețcani pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus întâmpină deja mari probleme. Proiectul anunțat cu surle și trâmbițe de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu poate fi realizat corespunzător pe platforma Parcului agroindustrial „Transagropolis” de la Lețcani. Cei de la Consiliul Județean au ajuns să ceară sprijinul afaceriștilor din Iași pentru a putea realiza într-o săptămână o platformă betonată de circa 6.000 metri pătrați pe care va fi așezat spitalul.

Maricel Popa a invocat faptul că structura complexă propusă nu permite amplasarea pe actualul spațiu al parcului. Spitalul ar urma să fie realizat exclusiv din containere, dotat cu sală de operație, rezervor de apă de 20 tone, 103 paturi ATI, 143 paturi pentru recuperare generală de tip HDU/ICU și 10 paturi UPU/Triaj etc. În aceste condiții, unitatea livrată de turcii de la SDI Global LLC A.Ș nu încape pe actualul amplasament.
Culmea, Maricel Popa nu a prevăzut acest lucru și s-a grăbit să convoace plenul CJ de câteva ori pentru a scoate din bugetul județului 14 milioane de euro. Turcii s-au angajat să aducă spitalul în 21 de zile și să-l monteze în alte șapte. Cu toate acestea, se pare că nici firma din Turcia nu a adus garanția de bună execuție și nici CJ nu a pregătit terenul de la Lețcani în mod corespunzător.

„Suntem într-o cursă contracronometru. Avem obligația ca în următoarele 7-10 zile să-i asigurăm producătorului spațiul corespunzător pentru amplasarea și punerea în funcțiune a celor peste 100 containere și a echipamentelor medicale integrate. Facem un apel public pentru implicarea comunității de afaceri din Moldova. Realizarea acestei lucrări printr-o procedură administrativă ar putea pune în pericol instalarea în timp util a spitalului”, a spus Alina Popa, directorul Euronest, forul care a derulat licitația.

Politicienii cer explicații de la Maricel Popa

Și oamenii politici din Iași s-au arătat contrariați de modul cum au tratat Maricel Popa și Consiliul Județean acest proiect.

„L-am avertizat public pe domnul Maricel Popa că un asemenea proiect trebuie pregătit. E un lucru foarte important, spitalul presupune foarte mulți bani. Este vorba de sănătatea oamenilor, iar oamenii au așteptări foarte mari. Am întrebat încă de la început dacă pentru acest proiect vin mai mulți parteneri, consilii județene din Moldova. Am întrebat dacă există certitudinea, documente de la Statul român că acest proiect va fi decontat din fonduri europene.

Din păcate, domnul Popa nu are aceste documente. Nici simpla măsurătoare pentru a fi amplasat acest spital nu este realizată. Ca un pompier plângăcios, el apelează la toată lumea pentru a face măcar asfaltarea suprafeței pe care va fi așezat spitalul. Cel care a câștigat licitația este capabil să furnizeze acest spital? S-a semnat contractul? Mai este necesar acest spital pentru tratarea pacienților cu COVID din Iași și din Moldova? Să răspundă urgent la aceste întrebări”, a spus deputatul ieșean Petru Movilă.

Și aleșii județeni au arătat că Maricel Popa a gestionat extrem de prost proiectul spitalului mobil de la Lețcani.

„Din păcate, Consiliul Județean Iași, prin Euronest, este pe cale să rateze realizarea spitalului mobil din cauza incompetenței conducerii, care nu a prevăzut toate aspectele unei probleme atât de serioase cum este instalarea unui spital de campanie”, a menționat Vasile Cotiugă, consilier județean.

Comentarii
Adauga un comentariu