Actualitate

Spitalul „Sf. Maria” din Iași, luat cu asalt pe perioada verii! Sute de copii se internează săptămânal cu traumatisme, arsuri și afecțiuni gastrointestinale! Medicii spun că se observă o creștere a numărului de cazuri

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalul Sf. Maria din Iași luat cu asalt pe perioada verii Sute de copii se internează săptămânal cu traumatisme arsuri și afecțiuni gastrointestinale Medicii spun că se observă o creștere a numărului de cazuri
La Spitalul "Sf. Maria" din Iași se internează săptămânal sute de copii cu traumatisme, arsuri și afecțiuni gastrointestinale

Spitalul „Sf. Maria” din Iași este la fel de solicitat ca înainte de pandemia de coronavirus. Peste 600 de copii se prezintă săptămânal la unitatea medicală, majoritatea fiind victime ale accidentelor casnice. Din numărul total, peste 200 au nevoie de spitalizare. Medicii spun că, în ultimele zile, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri

Sute de copii se internează săptămânal la  Spitalul „Sf. Maria” din Iași

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași ajung, zilnic, în medie, 75 de copii. Așa cum susțin medicii unității medicale, se observă o creștere a numărului de cazuri, specifică perioadei verii. Totodată, spitalul funcționează la 60 la sută din capacitatea maximă din cauza restricțiilor determinate de pandemia de coronavirus. Deși mulți părinți insistă să se interneze cu copiii, mulți sunt refuzați din cauza lipsei de locuri. Secția de Terapie Intensivă a uității medicale este și ea aglomerată. Din 44 de locuri, toate sunt ocupate cu bebeluși, cu copii cu arsuri grave și minori cu traumatisme grave, victime ale unor accidente rutiere.

Săptămânal, la Spitalul „Sf. Maria” din Iași se internează peste 200 de copii

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași  ajung săptămânal aproximativ 700 de copii, dintre care 200 necesită internare. În doar 24 de ore, în medie, 75 de minori se prezintă cu traumatisme, arsuri și afecțiuni gastrointestinale.

„În 24 de ore avem aproximativ 75 de prezentări în ambulatoriul spitalului. Cifra este menținută în ultimele zile și observăm o ușoară creștere a numărului de prezentări. Majoritatea pacienților ajung la noi cu afecțiuni gastroenterologice, traumatisme grave în urma unor accidente rutiere, cu arsuri, dar și cu patologie neonatală. Aglomerația este specifică perioadei verii în Spitalul «Sf. Maria» din Iași și nu numai. În toate spitalele se observă o creștere a numărului de pacienți în acest sezon”, spune dr. Radu Constantin Luca de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate de 44 de copii care se zbat între viață și moarte

Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași este ocupată la capacitate maximă. Paturile secției sunt ocupate de copii care se zbat între viață și moarte. Așa cum spun medicii, această secție este frecvent aglomerată.

„La secția de Terapie Intensivă avem internați pacienți cu arsuri grave, cu traumatisme grave în urma accidentelor rutiere, dar și pacienți cu patologie neonatală. Cele mai aglomerate secții în această perioadă sunt cea de Terapie Intensivă, oncologie medicală, ortopedie pediatrică și chirurgie pediatrică. Aceste secții lucrează în permanență la capacitate maximă”, mai spune medicul ieșean.

Locurile pentru părinți, limitate la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, din cauza pandemiei de coronavirus

Din cauza pandemiei de coronavirus, locurile disponibile în Spitalul „Sf. Maria” pentru părinți sunt limitate. Pentru că trebuie să existe distanțare între paturile pacienților, puțini părinți mai au șansa de a se interna cu cei mici. Mulți trebuie să plătească pentru a fi alături de copilul lor pe perioada spitalizării.

„Orice părinte care are copil sub 3 ani sau copil cu handicap se poate caza în spital gratuit. Părinții care au copii mai mari, însă, se pot interna doar în limita locurilor disponibile. Din cauza restricțiilor din spitale generate de pandemia de coronavirus, nu mai dispunem de un număr la fel de mare de locuri pentru părinți. Cei care au copii mai mari, adolescenți, și insistă să se interneze în spital, trebuie să plătească 50 de lei pe zi. Chiar și înaintea pandemiei de coronavirus funcționam pe aceleași reguli. Acum, însă, locurile sunt mai limitate decât înaine”, spune dr. Radu Constantin Luca.

Dr. Radu Luca: „Părinții care vor să-și aducă copiii la spital, chiar și pentru un simplu consult, trebuie să-și facă o programare telefonică”

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași spun că părinții ieșeni colaborează foarte bine cu cadrele medicale. Aceștia au înțeles noile condiții de spitalizare, noile condiții de programare la medic și regulile de distanțare în momentul prezentării la spitale.

„În continuare, părinții care vor să-și aducă copiii  la spital, chiar și pentru un simplu consult, trebuie să-și facă o programare telefonică. Se pare că aceștia au înțeles necesitatea distanțării sociale, dar și importanța programărilor telefonice pentru evitarea aglomerației. Totodată, cei care nu se pot interna în spital cu copiii, din cauza condițiilor actuale, colaborează foarte bine telefonic cu medicul curant”, încheie medicul ieșean.

Adauga un comentariu