Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, a oferit declarații de ultimă oră luni, 1 februarie 2021, cu privire la măsurile complete în caz de incendiu la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Unitatea medicală a întocmit și respectat un plan de măsuri care include mai multe puncte în caz de incendiu, pentru a evita tragedii precum cele de la spitalele Piatra Neamț și Matei Balș din București.
Sefa Unității de Primiri Urgențe din Iași precizează că spitalul are un contract cu un serviciu privat pentru stingerea incendiilor, iar pentru prevenție o echipă formată din trei pompieri.
„Spitalul Sf. Spiridon a întocmit şi respectat un plan de măsuri care include mai multe puncte. Unul dintre ele este prezenţa unui serviciu privat pentru stingerea incendiilor şi pentru prevenţie care are trei pompieri, angajaţi ai acestui serviciu privat, care asigură permanenta 24 de ore din 24 şi care execută activităţi specifice permanent iar dacă este vorba despre un incendiu, dacă el ar apărea, ei ar interveni în primul rând împreună cu persoanalul medical”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.
Plac de exerciții în caz de incendiu la Spitalul Sf. Spiridon din Iași
Cadrul medical precizează că personalul medical din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași deține un plac de exerciții care au fost făcute și în luna decembrie a anului trecut. Simularea de incendiu a fost făcută în clinica suport Covid-19 deoarece acolo sunt nenumeroase persoane care au nevoie de oxigen sau sunt imobilizați la pat. Pacienții nu s-ar putea evacua singuri și ar avea nevoie de ajutor din partea personalului.
Simularea a fost atent supravegheată și coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
„Personalul medical are un plan de exerciţii şi exercițiile acestea au fost făcute în luna decembrie, în primul rând în clinica suport Covid-19 care reprezintă o clinică cu specific deosebit pentru că acolo e vorba de pacienţi care au nevoie de oxigen, pacienţi care sunt de multe ori sunt imobilizaţi la pat şi puţini dintre ei se pot evacua singuri sub supravegherea personalului medical. Apoi în clinica cu profil de medicină internă s-a făcut o simulare, coordonată de către ISU Iaşi care are un plan de măsuri de acest tip permanent şi a fost efectuat de personalul spitalului şi au parte şi aceşti reprezentanţi ai spitalului privat”, a mai precizat sursa citată.
Instalațiile electrice și de fluide au fost reparate sau înlocuite recent
Medicul Diana Cimpoeșu a ținut să menționeze faptul că spitalul ieșean are și un plan de măsuri de către serviciul tehnic. Întreaga instalație electrică și de fluide a fost verificată, reparată și înlocuită în segmentele unde a fost necesară intervenția specialiștilor. De asemenea, au fost înlocuite și achiziționate circa 150 de extinctoare noi. Toate acțiunile au fost întreprinse pentru a evita incendii puternice și a pierde vieți omenești, precum în cazul spitalelor din Piatra Neamț și București.
„Apoi şi un plan de măsuri de către serviciul tehnic, aprobat de managerul spitalului care a constat în revizuirea instalaţiei electrice şi a celor de fluide. Aceasta este o preocupare permamenta. Există contracte de service pe instalaţia de fluide şi reparaţia şi înlocuirea instalaţiei se face permanent, s-a făcut şi în decembrie şi în ianuarie şi continuă. De asemenea au fost înlocuite un număr de extinctoare şi au fost achiziţionate 150 de extinctoare noi. Instructajele permanente sunt importante, pentru că aşa cum în medicină trebuie să te formezi permanent şi în prevenirea şi stingerea incediilor trebuie să repeţi ceea ce ai învăţat la un moment dat”, a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu.