Sport

Sporturi reale sau sporturi virtuale – care este cea mai bună modalitate pentru a ne îmbunătăți viața?

Publicat: 29 nov. 2019

Evoluția tehnologiei i-a direcționat pe oameni către sedentarism? Sunt românii mai dornici de sporturi virtuale cu beneficii financiare, în dauna celor tradiționale, cu avantaje pentru sănătate? Cum îi ajută fiecare dintre aceste sporturi în viața de zi cu zi? Reprezintă sportul (real sau virtual) o modalitate de a evoluție pentru aceștia?

Sporturile reale – multiple beneficii pentru organismul uman

Activitățile sportive nu mai reprezintă o prioritate pentru 46% dintre români. Aceștia au identificat alte modalități mai plăcute de petrecere a timpului. Un procent sub 5% dintre tinerii din România mai face sport. Marea lor majoritate preferă să își petreacă timpul liber jucându-se pe diverse dispozitive. Telefonul este preferat de 86% dintre posesorii de o conexiune la internet. 76% dintre gospodării erau conectate la internet în anul 2017. 

Românii au uitat că sportul este o modalitate excelentă de întreținere a sănătății fizice. Și nu este vorba doar de adolescenții cu vârsta între 14 și 18 de ani. Chiar și persoanele din grupele de vârstă 18-24 de ani, 25-34 de ani și 35-44 de ani și-au îndreptat atenția către celălalt tip de sport. Ce au uitat toți aceștia atunci când vine vorba de sporturile reale?

 • Sportul este o formă de îmbunătățire a minții – activitățile sportive nu presupun doar consum de energie, ci și memorare, repetare și învățare. Creierul uman participă în egală măsură cu restul corpului la activitățile sportive.
 • Ajută la stabilirea unor obiective clare în viață – persoanele sportive își pot seta mult mai ușor obiectivele. De asemenea, acestea le ating și mai rapid decât o persoană îndreptată către sedentarism.
 • Sportul favorizează interacțiunea umană – alergatul în grup sau în cadrul unei comunități ori alte activități de echipă este o acțiune benefică pentru favorizarea interacțiunii umane. 
 • Este un element care încurajează comunicarea între oameni – celor care fac sport le este mai ușor să intre în discuții cu ceilalți. 
 • Ajută la menținerea unei greutăți stabile – sportul permite monitorizarea și controlul asupra greutății corporale. 
 • Este un inhibitor al viciilor – sportivii și persoanele care fac sport sunt mult mai atente cu viciile.
 • Ajută la prevenirea apariției unor boli incurabile – sportul are efecte ulterioare în viață, ajutând la diminuarea șanselor de apariție a cancerului, de exemplu.
 • Este un factor de sporire a încrederii în sine – favorizează creșterea nivelului de încredere în forțele proprii. Acest lucru se datorează stabilirii și realizării obiectivelor propuse. În plus, întreg procesul de parcurgere a acestor etape ajută la consolidarea convingerii că orice poate fi rezolvat.  
 • Reduce stresul – atunci când faci sport poți să interacționezi mai simplu. Iar în caz de probleme, poți să reduci factorii stresanți discutând cu cei din grupul de activități sportive.
 • Este un element care îndeamnă la optimism – sportul este un factor declanșator al bunei dispoziții, grație reunirii tuturor elementelor anterior prezentate. 
 • Poate genera recunoștere socială și bunăstare financiară – persoanele care fac sport de performanță pot ajunge să câștige faimă și bani.

Având în vedere toate aceste avantaje, nu ar trebui să creștem procentul de 7% de români care fac sport zilnic?

Sporturile virtuale – mod de relaxare și metodă de obținere a bunăstării

În categoria sporturilor virtuale intră pariurile pe esports și jocurile virtuale. Se poate spune că pariurile pe sporturile virtuale este un rezultat al apariției jocurilor video. Practic, multe dintre aceste jocuri imită sporturile reale. Numai că sunt jucate pe un dispozitiv electronic, nu practicate în realitate. Statisticile indică un procent de 15% jucători la sporturile virtuale online. Care sunt beneficiile ce derivă din genul acesta de sport?

 • Sunt o sursă de venit – indubitabil, atât cei care joacă, precum și cei care pariază pot câștiga sume importante. De exemplu, canalele de Twitch și Youtube ale jucătorilor de sporturi virtuale sunt foarte urmărite în întreaga lume.
 • Contribuie la intensificarea activității creierului – mulți dintre cei care aleg genul acesta de sport își folosesc mintea pentru a genera idei și soluții pentru diverse situații. În cazul celor care pariază pe esports, de exemplu, aceștia trebuie să creeze strategii pentru a plasa pariuri câștigătoare.
 • Este o formă de relaxare – pentru cei care se află în căutarea unei modalități de relaxare, acesta este un mod rapid de deconectare. 
 • Favorizează interacțiunea umană – asemenea celor care practică sporturi reale și cei care s-au orientat către sporturile virtuale interacționează foarte mult. Chiar dacă este vorba despre un alt tip de interacțiune – pe forumuri și în comunități virtuale. 

Se poate observa o oarecare asemănare la nivel de beneficii. Cu toate acestea, dacă în cazul sporturilor reale nu există atât de multe dezavantaje, în această situație sunt destule probleme. Printre cele mai neplăcute efecte ale sporturilor virtuale se numără:

 • Sedentarismul și apariția unor boli specifice acestuia;
 • Posibilitatea apariției dependenței de jocurile virtuale;
 • Creșterea nivelului de cheltuieli;
 • Îndepărtarea de lumea reală și greșita percepție a acesteia;
 • Apariția factorilor de stres și a presiunii.
 • Așadar, sporturi reale sau virtuale? Care sunt mai utile pentru îmbunătățirea vieții noastre?
 • Sporturi reale versus sporturi virtuale

Cu siguranță că fiecare categorie are parte de partizani și opozanți. Pot fi invocate motivele mai sus menționate ca argumente pro și contra. Realitatea este că, atât timp cât se menține un echilibru, ambele tipuri de sport pot fi practicate. Nici sportul în exces nu ajută organismul, așa cum și sporturile virtuale pot să ajute la bunăstarea financiară.

Este important să înțelegem utilitatea fiecăruia dintre ele. Le putem privi ca mod de relaxare pe ambele. Totodată, pot fi o sursă de bunăstare fizică și financiară. Puțin sport ca activitate fizică în fiecare zi și sporturi virtuale la sfârșit de săptămână. Aceasta este soluția care le îmbină perfect pe amândouă. Pentru că sportul, indiferent de forma în care este practicat, îi oferă beneficii certe practicantului! loading...

Adauga un comentariu