Titlurile zilei

Stare de urgență în municipiu. Premieră în Iași. Ieșenii rămân fără autobuze pe toate traseele timp de săptămâni îndelungate

Publicat: 18 mart. 2020

Starea de urgență impusă în întreaga țară din cauza pandemiei de COVID-19 se resimte din plin și în municipiul Iași. Cel mai afectat sector a fost cel legat de transportul de persoane din oraș. Autobuzele și tramvaiele din municipiu vor rămâne mai mult în garaje și depouri decât la stradă. Mijloacele de transport în comun vor circula în baza unui regim special

Decizie drastică luată de autoritățile ieșene pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19 în municipiu. Pentru a reduce riscurile, municipalitatea a decis să treacă la măsuri extreme și în ceea ce privește transportul public de persoane. Starea de urgență instituită de președintele României a făcut ca transportul public să fie redus la minim, autobuzele și tramvaiele circulând la capacitate maximă doar într-un anumit interval orar. În restul zilei, autobuzele și tramvaiele CTP vor sta garate, tocmai pentru a se evita riscurile. Conform edilului Mihai Chirica, autobuzele și tramvaiele vor circula în condiții speciale în următoarele săptămâni pe perioada stării de urgență. Edilul a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea măsură, decizia fiind adoptată și de Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU).

„Am luat dimineață (ieri- n.r.) decizia ca după ora 8:00 să înjumătățim parcul auto la stradă, atât de tramvaie, cât și de autobuze, pentru a nu le mai utiliza în mod nepotrivit în această perioadă. Dimineața, între orele 5:00 și 8:00, lumea se duce la serviciu și apoi lăsăm doar jumătate din parcul auto la stradă. Îi mai dăm apoi drumul la orele de vârf, după care le retragem din nou. Ideea este de a nu stimula utilizarea excesivă a mijloacelor de transport în comun. Decizia a fost luată și vom merge cu ea cu până la capăt”, a spus edilul Mihai Chirica.

Niciun mijloc de trasport la stradă

De la ora 8:00 la ora 15:30 nu va mai circula niciun autobuz sau tramvai pe străzi, tot parcul auto fiind tras pe dreapta. Excepție vor face ieșenii care lucrează în zona industrială. Aceștia au asigurat transportul public cu autobuzul 5 între orele 13:00 și 18:00. Ulterior, de la ora 15:30 și până la ora 18:00, se reia activitatea de transport public. Între orele 18:00 și 21:00, tot parcul auto și de tramvaie se retrage în garaj/depou. Apoi, între orele 21:00 și 22:45, se reia activitatea de transport la 25 la sută din capacitate.

Municipalitatea a decis să acorde cu titlu gratuit 20 de permise de parcare liberă personalului medical implicat în activitatea de combatere a infecției cu COVID-19. Se vor da cinci pentru Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și alte 15 pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase în parcările din oraș.

Au fost luate deja măsuri

Deja, în autobuzele și tramvaiele CTP nu se mai pot ocupa toate locurile. Partea din față a mijlocului de transport în comun a fost blocată pentru ca șoferul sau vatmanul să fie protejat.

„Astfel, având în vedere fluxul redus de călători și faptul că planificarea autobuzelor și tramvaielor este cea adaptată programului în care se desfășoară cursuri școlare și universitare, îi sfătuim pe utilizatorii transportului public să aștepte următorul mijloc de transport, dacă s-au ocupat toate locurile pe scaune în autobuzul/tramvaiul sosit în stație. Precizăm că, în prezent, la stradă se află suficiente mijloace de transport pentru ca niciun călător să nu stea în picioare în vehicule, timpii de așteptare în stații fiind considerabil mai mici decât până acum”, au anunțat și reprezentanții CTP Iași.

Comentarii
 • Pentru a evita aglomerația de persoane ,reducem nr de mijloace de transport în comun!?Bravos!!Daca aveți cap,mai trebuie și minte?Mop.

 • cel mai prost primar,auzi la el de la ora 8 pana la ora 15 nu merge tramvaiele si autobuzele,pai eu cand ies la ora doua din sch 1 de la țesatura si pana dacia ce fac? stau inca doua ore in statie pana imi vine 5-ul? ala care trebuie sa ma schimbe pe mine la doua cu ce vine la servici? mortii matii de primar

 • Ori inchidem complet ori nu mai inchidem transportul in comun. Daca e pornit si sunt mai putine mijloace, normal ca se face aglomeratie. Noaptea mintii. Bravo primarule, ai masina!

 • Nici macar in Bucuresti nu s-a luat astfel de masura. Hai, intelegem sa reduci numarul lor, pe traseu, dar sa nu lasi nici un mijloc de transport intre orele 8.00-15.30 si 18.00-21.00 e adevarata bataie de joc.

 • Domnule Primar, am crezut că aveti găndire liberală, dar m-am înșelat. Când ați făcut programul pentru mijloacele de transport trebuia să gândiți în sprijinul cetățeanului și în în sprijinul dvs. Dacă o asistentă medicală, de exemplu,ncare lucrează la IRO, sau la un alt spital, și care are programul de la ora 6 – 14,00, cu ce mijloc de transport merge acasă? Dupa felul cum gandiți eu personal n-am să vă votez indiferent din ce partid o să faceți parte.

 • d-le primar corupt,sarlatan si nesimtit de 3 ani tot va spun ca in alexandru pe strada bistrita maj de la parter si-au facut balcoane improvizate fara nici autorizatie ,accept sau aprobare , de cand ati aflat ca unul din acestia lucreaza la primarie va cam, doar in cot de plangerile pensionarilor din alexandru ,o sa mai vedeti voturi cand o sa ne rezolvati problemele !

 • Pentru edy.Eu in locul tau nu as fi asa de suparat.S-ar putea sa fii mai castigat decat multi altii.Daca pleci pe jos de la servici pana acasa tot faci 20-25 minute decat sa astepti 2 ore cum spui sa vina un autobuz.Ai castigat sanatate prin miscare si iti mai raman bani in buzunar prin economii la bilete.

 • Sotia e asistenta medicala, iese la 19 din tura. Cu ce vine pana in Visoianu? Taxi? Eu unul nu as urca in ala si masina nu am. Cum dracu ati gandit acel program.

 • Sa ne dai banii inapoi pe abonamente,nute gandesti si la oamenii care lucreaza de la 6 la 14 si de la 12 la 20, cum ajungem la serviciu si apoi acasa????? PIMAR DE DOI BANI. ABIA ASTEPTAM ALEGERILE O SA VEDEM CINE RADE LA URMA.

 • domnu edi, parca nu il stii pe gionny. mai ales acuma ca e in post, haleste fasole la greu. de asta merge si repede, racheta : se cheama efectul coanda.

 • Aceasta masura a fost luata printre altele, pt ca bosorogii nu stau acasa cu se recomanda. Daca te uiti in mij de transport in comun pe timpul zilei, este plin numa de bosorogi si babe. Astia cauta mmoartea dar o mai dau si la altii pe drum.

 • Primarul Chirica bea si sufla in fiola palmat dupa un stilp la Moara de Foc…. vad ca nu se mai aude nimic de accident. Tinarul cu bmw lucreaza in primarie, Chirica a scapat basma curata!!!

 • Pentru edy.Se vede ca esti un analfabet dupa raspunsul la acel comentariu.Sau esti un sedentar feroce din care lipseste miscarea din viata taTi-am vazut si multe alte comentarii la diferite articole tot asa de jegoase.Poate asa esti tu de fel jegos la caracter.Si apropo,am participat la multe concursuri de maraton cu placere si atmosfera concursului.Ti-am dat ceva detalii ca sa iti faci o parere despre mine si nu arunc cu r.a.h.at. in altii chiar daca nu sunt in asentimentul meu.

 • Edy e un prostalau vechi pe bzi ,ar futeo si pe masa pt un scandal , nu il bagati in seama ,e un oligofren fara prea multa scoala , e bolnav de mic saracu ,nu judeca , are mintea odihnita .

 • Bine a facut. Prioritate are sănătatea. Nu ca ieșiți voi obositi de la munca. Nu vedeti ca se inmultesc cazurile de la o zi la alta …. Bravo Chirica !

 • Bine a facut. Prioritate are sănătatea. Nu ca ieșiți voi obositi de la munca. De asta se inmultesc cazurile de la o zi la alta…… Bravo Chirica!

 • Câți imbecili in comentarii. Pai, ma maimutelor, e mai bine sa va îngrămădiți ca idioții in autobuze și să vă riscați sănătatea? Parca sunteți veniți din evul mediu. La cat de grava e situația, vouă vă pasă doar de serviciu. Trebuie sa va adaptați așa cum o face, ce sa vezi, tot globul asta!

  Egoiști, nesimțiți, țărani, prost crescuți cu spirit de răspundere 0!

  Asta e veșnicul român, mereu doar la el sa se gândească!

  Trebuia oprit transportul demult, dar n-ai cu cine discuta!

  Nu sunt simpatizantul primarului ăstuia incompetent, dar măsura e pt bine vostru!

 • Sa nu pierdem din vedere faptul ca unii lucreaza si in schimbul 2. S-a intrebat cineva cu ce se poate ajunge la serviciu cand incepi la ora 13 sau 14???

 • Am văzut ca s-a revenit asupra măsurii și s-a avut în vedere și cei care lucrează în ture de 12 ore. Este corect, mai ales ca o bună parte sunt asistente medicale.

 • In seara aceasta (18.03.2020) am stat in stația Bicaz (Dacia) după un amărât de autobuz numărul 5 de la ora 8:50 pana la 9:45 DEGEABA!!!! Nu a venit niciunul, sa ajung și eu la lucru in Zona Industrială. Abia la 9:55 a trecut acel amărât de autobuz spre capăt DACIA, ca la 22:05 sa ajungă și in stația BICAZ. Domnilor din conducerea RAPT, domnule CHIRICA nu cred ca este normal sa se întâmple așa ceva.

Adauga un comentariu