Local

Stații automate de biciclete în municipiu. Proiect european derulat de Primăria Iași

Publicat: 04 mai 2020

Municipalitatea ieșeană va derula un proiect european pentru pasionații de ciclism. Obiectivul Iași- Velocity va fi implementat de Primăria Iași pentru 4,6 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica. Vor apărea și stații de biciclete în Iași

Primăria Iași va derula un proiect cu finanțare europeană pentru pasionații de ciclism. Proiectul „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași Velocity” are o valoare de peste 4,6 milioane de euro (22,2 milioane lei). Proiectul urmează să fie aprobat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Primarul Mihai Chirica a explicat și cum va fi derulat acest obiectiv. Cel mai important aspect ține de noi stații de biciclete în Iași.

„Am intrat în linie dreaptă, spre aprobare, cu un nou proiect pe fonduri europene, foarte util în noile condiții de viață datorate pandemiei. Este vorba despre proiectul privind sistemul alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași Velocity. Finanțarea proiectului se va face prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Zeci de stații de închiriere în Iași

Prin intermediul proiectului, Primăria Iași va amenaja 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi 62 de amplasamente privind închirierea acestor mijloace de transport. Vor mai fi cumpărate 813 biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități.

„De asemenea, proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care se adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităților electronice, precum și pe baza cardului de acces”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Obiectivele specifice ale proiectului țin de creșterea cu 3,8 la sută a utilizării deplasărilor cu bicicleta și pietonale, respectiv reducerea emisiei gazelor cu efect de seră cu 1,4 la sută. Ambele obiective vizează anul 2023, primul an după finalizarea implementării proiectului ce include pe lângă achiziția acestor mijloace și unele stații de biciclete în Iași.





Adauga un comentariu