Sanatate

Stimulente poftă de mâncare la copii: Cum să-i ajuți să le crească apetitul

Publicat: 27 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stimulente poftă de mâncare la copii Cum să-i ajuți să le crească apetitul
Lipsa poftei de mâncare poate fi determinată de infecții virale, rata de creștere lentă, constipație, anemie, anorexie nervoasă, sedentarism, boala celiacă, parazitoze intestinale sau unele medicamente

Pofta de mâncare este stabilită la nivel cerebral de anumiți centri nervoși ai foamei și sațietății, cu ajutorul activității hormonale și informațiilor transmise de la stomac către creier și invers. În cazul copiilor, se poate apela la anumite stimulente pentru creșterea poftei de mâncare.

În momentul în care ne este foame, instinctul natural este de a mânca, iar senzația de sațietate apare atunci când stomacul se umple. Apariția unor tulburări la nivelul acestor mecanisme poate duce la pierderea poftei de mâncare.

Lipsa apetitului este absența senzației de foame sau a dorinței de a mânca. Astfel se explică de ce copilul n uvrea să mănânce sau mănâncă foarte puțin. Astfel de probleme apar cel mai frecvent la micuții cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani.

Lipsa poftei de mâncare poate fi determinată de infecții virale, rata de creștere lentă, constipație, anemie, anorexie nervoasă, sedentarism, boala celiacă, parazitoze intestinale sau unele medicamente.

Stimulente poftă de mâncare la copii: Trucuri pentru creșterea apetitului

Copiii mănâncă diferit în funcție de vârstă, de ritmul de creștere, de anotimp, de activitatea fizică, dar și având în vedere unele afecțiuni asociate.

Apetitul copilului poate fi îmbunătățit în momentul în care se cunoaște care este cauza sau cauzele care au dus la lipsa apetitului.

Pentru creșterea poftei de mâncare a copilului puteți să-i dați un pahar cu apă cu jumătate de ora înainte de masă, pe stomacul gol. De asemenea, este indicat să limitați cantitatea de lichide dulci (sucuri), deoarece acestea sunt bogate in calorii.

O altă modalitate de creștere a apetitului este creearea unor farfurii creative, colorate, care să-i atragă atenția copilului.

Se mai recomandă schimbarea tipurile de alimente, astfel încât copilul să nu se plictisească de un anumit tip de mâncare.

Porțiile trebuie să fie mici, astfel încât copilul să nu fie stresat de ideea că trebuie să mănânce tot. Foarte important în creșetrea poftei de mâncare este obșnuirea copilului cu mâncatul la ore fixe.

În cazul în care există carențe, trebuie să vorbești cu un medic în vederea suplimentării cu vitamine.

Ce să nu faci pentru creșterea apetitului

Pentru creșterea poftei de mâncare este necesar să renunțați la anumite comportamente care duc la pierderea apetitului. Astfel se recmoandă să nu I dați copilului prea multe gustări între mesele principale. Nutriționiștii susțin că în cazul micuților două gustări pe zi, între mese, sunt suficiente.

De asemenea, este foarte important să întrebați și copilul ce cantitate de mâncare vrea, pentru a nu ajunge în situația în care este obligat să mănânce tot din farfurie.

Medicinii recomandă să nu ameninți copilul pentru a-l face să mănânce și nici să nu-l trezești din somn doar pentru pentru a mânca.

În cazul în care copilul prezintă simptome precum diaree, vărsături, dureri abdominale, febra sau semne ale depresiei, este necesar să mergi cu el la un consult medical.

Un motiv de îngrijorare este pierderea în greutate sau stagnarea greutății într-un interval de 6 luni.

În cazul în care copilul nu vrea să mănânce o perioadă mai mare de timp poate fi un semnal de alarmă pentru părinte și trebuie consultat un medic.

De asemenea, dacă micuțul nu a urinat într-un interval de 8 ore, trebuie să mergi la medic pentru investigatii.

Adauga un comentariu