Boli si tratamente

Stresul poate schimba culoarea părului?

Publicat: 18 ian. 2021
femeie cu fire de par alb
Este probabil ca starea de stres sa poata accelera procesul de îmbătrânire a părului la persoanele predispuse genetic.

Nu s-a stabilit încă nicio legătură între expunerea la stres și apariția părului alb, gri sau argintiu. Dar este probabil ca starea de stres sa poata accelera procesul de îmbătrânire a părului la persoanele predispuse genetic. Stresul poate schimba culoarea părului?

Stresul are efecte secundare rele asupra intregului corp. Poate crește riscul de boli de inimă și obezitate, poate slăbi sistemul imunitar, poate provoca acnee și, potrivit bunicilor noastre, poate schimba culoarea părului, care ar deveni gri sau alb sub influența acestuia. Dar avem dovezi științifice? Răspunsul nu este simplu.

Fiecare fir este însoțit de un folicul de păr, un fel de tub de țesut sub piele. Acești foliculi de păr conțin o serie de celule pigmentare care produc o substanță numită melanină. Melanina determină culoarea părului, indiferent dacă este castaniu, blond sau roșcat. Culoarea depinde de cantitatea de melanină prezentă în fiecare fir. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele pigmentare din foliculii de păr încep să moară. Rezultat: mai puțină melanină și mai mult păr gri, argintiu sau alb.

Reduceți nivelul de stres

Dacă stresul provoacă păr gri, înseamnă că accelerează procesul de îmbătrânire. Conform unor studii, este probabil ca hormonii de stres să influențeze activitatea sau durata de viață a melanocitelor, celulele responsabile de producerea pigmentului sau de colorarea părului nostru în mod natural. Dar acesta este un proces gradual care se adaugă la alți factori precum îngrijirea părului, stresul părului și, cel mai important, genetică.

Nu s-a stabilit nicio legătură clară între stres și culoarea părului. Este destul de probabil ca, dacă o persoană este predispusă la păr gri sau alb, stresul sa fie capabil să-l facă să iasă în evidență mai devreme decât ne așteptam. Indiferent dacă sunteți sau nu programat genetic să aveti melanina scazuta de la o vârstă fragedă, puteți încerca, prin urmare, să vă controlați nivelul de stres. Părul nu va fi singurul lucru pentru care îți va mulțumi: întregul corp beneficiază de o viață de zi cu zi cât mai calmă și relaxată.

Comentarii
Adauga un comentariu