Prima pagină » National » Strict interzis pentru românii care au copaci în curte! Este motiv de ceartă între vecini
Strict interzis pentru românii care au copaci în curte! Este motiv de ceartă între vecini

Strict interzis pentru românii care au copaci în curte! Este motiv de ceartă între vecini

10 oct. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Multe persoane vor să afle ce este strict interzis pentru românii care au copaci în curte! Legea stabilește clar în ce condiții pot fi plantați copacii lângă gardului vecinului și ce obligații are proprietarul. Problema copacilor este motiv de ceartă între vecini.

Strict interzis pentru românii care au copaci în curte!

Copacii din grădina sau curtea proprie pot reprezenta motiv de conflict cu vecinii. Există situații în care crengile copacului sau o parte din copacul vecinului ajung pe proprietatea personală sau invers. Din acest motiv, cel care deține copaci în curte trebuie să cunoască foarte bine legislația.

Potrivit Codului Civil din România, proprietarul unui teren are dreptul să ceară îndepărtarea ramurilor sau rădăcinilor copacilor care depășesc granițele proprietății sale. Se poate solicita vecinului să îndepărteze crengile sau rădăcinile care pătrund pe teren. În cazul în care vecinul nu ia măsuri, ai dreptul să tai crengile care intră în curtea personală, dar doar pe partea ta de proprietate.

Dacă vecinul refuză să rezolve problema, se pot lua măsuri legale. Primul pas este trimiterea unei notificări scrise în care să se explice situația și să se solicite remedierea acesteia. Notificarea ar trebui să includă detalii despre disconfortul sau pagubele produse și să ofere un termen rezonabil pentru ca vecinul să acționeze. Dacă refuzul persistă, se poate recurge la instanță. Judecătorul va analiza cazul și poate dispune tăierea crengilor sau a copacului, stabilind, dacă este cazul, despăgubiri pentru eventualele daune.

Cei care stau la curte sunt obligați să aibă grijă de grădină și de plantele sau arborii care ar putea deranja vecinii.

Ce amendă pot primi cei care nu respectă legea

Crengile unui copac care se extind deasupra proprietății celuilalt vecin pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor. În cazul în care provocați daune copacului, vă puteți afla în situația de a fi amendați. Amenda poate fi de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului afectat. Este important să acționați cu grijă și responsabilitate atunci când tăiați din copacii vecinilor pentru a evita eventualele consecințe legale.

Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Cert este că românii care au copaci în curte trebuie să respecte câteva reguli stricte pentru a nu deranja vecinii și a le încălca proprietatea. Cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024