Actualitate

STS face precizări în legătură cu aplicația Corona-Forms: „Este utilizată de autoritățile medicale, nu va localiza persoane!“

Publicat: 02 nov. 2020
Angajat Serviciul de Telecomunicații Speciale
Angajat Serviciul de Telecomunicații Speciale

Reprezentanții Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au făcut precizări despre aplicația Corona-Forms. Aceștia susțin că aplicația este utilizată de autoritățile medicale și nu va localiza persoane. Precizarea vine în contextul în care în spațiul public circulă mai multe întrebări legate de modernizarea platformei. Despre această aplicație a vorbit noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, care vorbea despre supravegherea bucureștenilor în contextual pandemiei de COVID-19.

Reprezentanții STS susțin că nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, utilizată în prezent de autoritățile medicale.

„Noua funcționalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor COVID-19, pe baza informațiilor introduse în aplicație de entitățile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

La solicitarea Ministerului Sănătății, pe platforma Corona-Forms, vor fi prezentate într-o interfață grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2. Această funcționalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie și va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor“, spun reprezentanții STS.

Aplicația Corona-Forms nu monitorizează persoane

Reprezentanții STS menționează că aplicația nu monitorizează persoane și a fost dezvoltată la solicitarea Ministerului Sănătății.

„Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor. STS a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus.

La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19”, au explicat reprezentanții STS.

Nicuşor Dan: „Am putea băga carantină locală“

Noul edil al Capitalei, Nicușor Dan, susține că se poate impune o carantină locală, pe baza unui sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Nicușor Dan a menționat că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor. Nicușor Dan făcea referire la aplicația Corona-Forms.

„Ministerul Sănătății are în curs de implementare un sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Acest sistem mai are trei-patru zile până va fi complet funcțional. Dacă în urma acestui sistem o să vedem străzi sau aglomerare pe mai multe străzi putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, a menționat primarul Nicușor Dan.

Alexandru Rafila spune că n ueste posibilă carantinarea pe străzi

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică. Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, se teme însă că un asemenea soft ar duce la o birocratizare și mai mare a muncii laboranților și ar putea întârzia raportările.

„Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu