Actualitate

Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicușor Dan: „N-am prea auzit să închidem o stradă!“

Publicat: 01 nov. 2020
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică.

Cel care a lansat această idee este primarul nou ales al Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a declarat că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor.

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, se teme însă că un asemenea soft ar duce la o birocratizare și mai mare a muncii laboranților și ar putea întârzia raportările.

„Știu povestea cu softul, deocamdată este o poveste, să sperăm că se și materializează fără să birocratizeze și să îngreuneze raportarea, ci să o ușureze. E mai simplu să faci o aplicație, din punctul meu de vedere. Toate țările au aplicații pe care persoanele care sunt infectate și cele care nu sunt infectate o folosesc”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri“

Reprezentantul României la OMS este de părere că în București sunt imposibil de pus în practică astfel de măsuri.

„În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri. Copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează.

Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit. La Madrid a fost o astfel de abordare, dar cine cunoaște Madridul – discutăm de orașul propriu-zis, istoric, și-n jurul Madridului sunt niște sateliți ai orașului. Sigur că dacă discuți de o suprafață bine definită și cu număr clar de persoane, atunci acolo poți să iei o măsură, dar așa, pe străzi, mie mi se pare imposibil de aplicat o astfel de măsură și n-o să facă altceva decât să creeze și mai multă confuzie”, a precizat Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru: „O carantinare pe sectoare în Bucureşti este greu de făcut“

Și ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu