Actualitate

Alexandru Rafila, despre pandemia de COVID-19: „Ne apropiem, încet-încet, luna viitoare, spre un procent de 10% din populație infectată“

Publicat: 30 oct. 2020
Medicul Alexandru Rafila in laborator imbracat in halat
Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă după ce pandemia de coronavirus face ravagii în România.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit astăzi, 30 octombrie, despre situația pandemiei de COVId-19 în România. Alexandru Rafila a declarat că probabil în următoarea lună, România va ajunge la 10% din populație care a trecut prin infecția cu noul coronavirus.

„Raportul dintre numărul de cazuri diagnosticate și numărul de cazuri care există în realitate este, în general, de la 1 la 10. Dacă o să vă uitați la numărul de cazuri din România, avem, să spunem, 200.000 sau peste, probabil că numărul de cetățeni români care s-au infectat până în acest moment se apropie de 2 milioane. Dar astea sunt forme inaparente, asimptomatice”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Se întâmplă la fel și la gripă“

Reprezentantul României la OMS a precizat că în următoarea lună vom ajunge la 10% din populație care a trecut prin boală.

„Se întâmplă la fel și la gripă. Numărul de cazuri de gripă diagnosticate este mult mai mic decât numărul de cazuri reale de gripă și lucrul ăsta se stabilește prin studii de seroprevalență, adică studii care arată câte persoane au anticorpi din totalul populației, deci care au trecut prin boală.

S-a făcut și în România, Institutul Național de Sănătate Publică finalizează în perioada următoare un astfel de studiu și o să aflăm rezultatele acestui studiu. Opinia mea este că ne apropiem, încet-încet, de această proporție de 10% din populație. Probabil că în următoarea lună vom ajunge la 10% din populație care a trecut prin boală”, a mai spus Alexandru Rafila.

„În maximum o lună, numărul de cazuri se dublează“

Medicul Alexandru Rafila dă o veste proastă românilor, după ce joi, 29 octombrie, a fost anunțat un nou de record de cazuri. 6.481 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore cu COVID-19. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că în maximum o lună numărul de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 s-ar putea dubla.

„În mod clar, în momentul de faţă, trebuie rapid acţionat la la nivelul sistemului de sănătate publică pentru că este singurul loc unde putem să identificăm mai rapid cazurile, să testăm contacții şi să luăm măsurile de izolare. Cu cât facem lucrul ăsta mai rapid şi nu aşteptăm 4-5 zile să obţinem rezultatul unei persoane suspecte, cu atât putem să sperăm să aducem lucrurile sub control“, a menționat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, care susține că sistemul de sănătate ar putea fi depășit dacă numărul de cazuri noi anunțate zilnic va crește foarte mult.

Marcel Ciolacu: „Cum oprești acest trend ascendent? Cu campanie electorală”

Marcel Ciolacu a lansat joi, 29 octombrie, noi critici dure la adresa Guvernului Orban. Liderul PSD a spus că priorităţile statului ar trebui să fie în acest moment sănătatea românilor, nu alegerile parlamentare. Ciolacu a adăugat că PSD este pregătit pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie, dar dorește să audă ce spun specialiștii, în contextul numărului tot mai mare de infectări.

„Când ai 6.000 de infectări pe zi, cum oprești acest trend ascendent? Cu campanie electorală? Întrebați-l pe Orban, că el este responsabil cu organizarea alegerilor”, a spus liderul social democrat Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu