Economic Local

Studenții străini au închiriat apartamentele de lux din Iași pentru care plătesc 800 de euro lunar, chiar dacă este pandemie. Agent imobiliar: „Sunt dispuși să plătească sume mai mari, dar să locuiască în zone exclusiviste”

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studenții străini au închiriat apartamentele de lux din Iași pentru care plătesc 800 de euro lunar chiar dacă este pandemie. Agent imobiliar Sunt dispuși să plătească sume mai mari dar să locuiască în zone exclusiviste
Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare, din Iași, susține că studenții străini au închiriat apartamente de lux pentru care plătesc lunar 650 de euro, însă prețurile ajung și la 800 de euro

Studenții străini au închiriat și în anul 2020 apartamentele de lux din Iași. Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, pandemia de COVID-19 nu a redus chiriile la apartamente, iar proprietarii nu au rămas cu locuințele goale. Cei mai fideli clienți au rămas studenții străini care plătesc și 800 de euro lunar pentru un apartament într-o zonă exclusivistă. Singurele apartamente care mai pot fi închiriate, puține la număr, sunt cele pentru care chiriașii cer între 250 și 400 de euro lunar

Studenții străini au căutat apartamentul potrivit pentru perioada în care vor studia la facultate în Iași, începând din luna septembrie. Aceștia au vrut să știe cum se vor derula cursurile la facultate, de aceea au amânat căutarea apartamentului. Aglomerația cea mai mare în agențiile imobiliare a fost săptămână trecută. Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, clienții care plătesc cel mai bine rămân studenții străini, majoritatea la UMF, însă cererea a fost mare și din partea tinerilor din județele din Moldova, care vor studia la Iași în anul 2020.

Studenții străini au închiriat apartamente de lux în zone exclusiviste pentru care plătesc și 700 sau 800 de euro lunar

Studenții străini sunt cei mai buni clienți pentru proprietarii care închiriază apartamente de lux, în Iași. Aceștia sunt dispuși să ofere chiar și 700 sau 800 de euro pentru un apartament într-un complex rezidențial, două zone fiind cele mai căutate: Copou și Independenței. Aceștia vor să aibă apartamentele chiar din timpul verii.

„Ei sunt cei mai fideli clienți care își caută chirie în lunile iulie-august. Chiar și anul acesta, cu pandemia, nu au stat pe gânduri și au cerut apartamente tot în complexe rezidențiale scumpe, care costă și 800 de euro pe lună „, susține Elena Costache, agent imobiliar.

Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare: „Sunt dispuși să plătească sume mai mari, dar să locuiască în zone exclusiviste, scumpe”

Unii dintre aceștia aleg apartamente din zona Independenței pentru a fi aproape de facultate, iar chiria de 500-600 de euro nu este o problemă pentru acest tip de clienți.

„Străinii au luat toate apartamentele noi, la prima mână. Apartament cu o cameră, la 300 de euro, cu două camere, de la 450 de euro până la 600 de euro, pe lună. Caută apartamente mari, sunt dispuși să plătească sume mai mari, dar să locuiască în zone exclusiviste, scumpe. Își permit aceste cheltuieli lunare și, de fiecare dată, au închiriat apartamente scumpe”, spune Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Din cauza pandemiei de COVID-19, părinții studenților din Moldova, care vin la Iași, au dat camera de cămin pe cea din apartament

Agenții imobiliari din Iași mai spun că, în prezent, mai sunt libere foarte puține apartamente pentru închiriat, iar regulile impuse din cauza noului coronavirus, pentru studenții care vor sta în cămine, le-au determinat părinții, din alte județe din țară, să facă eforturi pentru a schimba camera de cămin cu cea de apartament.

„S-au închiriat marea lor majoritate, cele din blocurile noi fiind cele mai căutate. Părinții care nu aveau bani înainte, nu au nici acum, dar încearcă să găsească o soluție pentru copiii lor studenți. Din cauză că s-au înjumătățit locurile la cămine, din cauza pandemiei de COVID-19, părinții caută apartamente unde să stea cât mai puțini, însă nu prea se mai găsesc apartamente disponibile, la prețuri convenabile”, a spus Ana-Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Studenții străini vor să închirieze apartamente numai în zona centrală sau Copou, cei români, în orice cartier din Iași unde nu plătesc mai mult de 400 de euro pe apartament

Dacă studenții străini închiriază apartamentele din zona centrală și Copou, studenții români vor în cartierele Alexandru cel Bun, Podu Roș, Dacia, Podu de Fier, Tătărași. Aceștia plătesc între 250 și 400 de euro la apartamente cu două sau trei camere, aceleași sume cerute de proprietari și în anul 2019.

„Nu au scăzut prețurile la chirii. Studenții plătesc la fel ca anul trecut pentru un apartament cu două sau trei camere. Proprietarii nu au redus prețurile. Nu i-a influențat pandemia, au ținut de preț până au închiriat apartamentul. Pentru că studenții aveau nevoie de o locuință unde să stea, în condițiile în care la cămine s-a redus numărul de locuri disponibile, părinții au făcut tot posibilul să închirieze un apartament cu o cameră sau două, unde să stea câte o persoană într-o cameră”, Cristian Băluță, agent imobiliar.

Adauga un comentariu