Actualitate

Iata cu cat inchiriaza studentii apartamentele in Iasi: „Preturile sunt la fel ca in Cluj si Bucuresti. Studentii straini sunt chiriasii cu probleme”

Publicat: 21 aug. 2019
1

@ Studentii isi cauta deja chirii in Iasi @ Preturile chiriilor au crescut in ultimii ani, Iasul fiind la acelasi nivel cu Clujul si Bucurestiul la acest capitol @ Studentii straini sunt cei mai buni platnici, dar si cei care produc cele mai multe pagube in apartamente @ "Sunt dispusi sa plateasca mai mult fata de cat costa chiria, numai sa aiba acel apartament. Proprietarii au reclamat insa experiente urate: studentii straini fac gratare in apartament, mizerie, fumeaza narghilea", sustin agentii imobiliari

Studentii au inceput deja cautarile pentru a gasi apartamentul potrivit pentru perioada in care vor studia la facultate in Iasi. Acestia au inceput cautarile cu o luna mai devreme, pentru a fi siguri ca vor gasi niste apartamente la preturi bune, aproape de facultatea unde vor studia. In Iasi preturile la chirii au explodat, orasul comparandu-se cu alte orase studentesti precum Cluj sau Bucuresti. Preturile au crescut in medie cu 100 sau 150 de euro, in functie de apartament si de dotari. Clientii care platesc cel mai bine raman studentii straini, majoritatea la UMF, care sunt insa reclamati ca produc pagube in apartamente.

Studentii straini creeaza probleme

Studentii straini sunt cei mai buni clienti pentru proprietarii care inchiriaza apartamente de lux in Iasi. Acestia sunt dispusi sa ofere intre 700 si 800 de euro pentru un apartament intr-un complex rezidential, doua zone fiind cele mai cautate: Copou si Independentei. Unii dintre acestia aleg apartamente din zona Independentei pentru a fi aproape de facultate, iar chiria de 500-600 de euro nu este o problema pentru acest tip de clienti. "Pe zona Independentei se cauta apartamente, mai ales de catre studentii straini. Acestia sunt dispusi sa dea si mai mult decat face chiria, numai sa isi gaseasca un apartament pe placul lor. Vor toate conditiile, iar preturile sunt mari", mai spune Ionut Rosca.

Studentii straini veniti sa invete la Iasi sunt cei care isi cauta chirii cel mai tarziu, fata de studentii romani. "Unii proprietari din zonele centrale stiu ca vor avea clienti care sa le plateasa suma ceruta si mai asteapta si pana in septembrie pentru ca stiu ca atunci vin strainii si le dau banii ceruti. Intotdeauna a existat un interes din partea studentilor straini pentru apartamentele scumpe", sustine Cristian Baluta, agent imobiliar. Cu toate acestea sunt si cei mai reclamati. "Sunt chiriasii cu probleme. Proprietarii au reclamat insa experiente urate: studentii straini fac gratare in apartament, mizerie, fumeaza narghilea. Proprietarii care nu stiu acest istoric al studentilor straini care creeaza probleme inchiriaza apartamentele si apoi le pare rau ca au facut-o", sustine Ionut Rosca, agent imobiliar.

Iasul este pe aceeasi linie cu Cluj si Bucuresti

Faptul ca Iasul s-a dezvoltat in ultimii ani in toate domeniile a determinat o crestere si la preturile la chirii. Astfel, apartamentele se inchiriaza, indiferent ca sunt garsoniere sau apartamente cu trei camere, cu preturi care sunt la fel de mari ca in Cluj sau Bucuresti. Un apartament cu doua camere la Cluj se inchiriaza cu 400 de euro, ca la Iasi, tot in zona universitatilor. Cele mai scumpe apartamente in Cluj se inchiriaza cu 800 de euro. "Preturile sunt cam la fel cu cele din Cluj si Bucuresti. Au crescut mult chiriile in ultimii ani. Acum 5 ani gaseai un apartament cu doua camere in Copou la 250 de euro. Acum e 350 de euro, chiar 400. Iar in complexele noi sunt mult mai scumpe si cresc preturile daca sunt conditii mai bune, sunt apartamente cu 3 camere. E o tendinta de crestere a preturilor la chirii", mai spune Ionut Rosca.

Vezi si: Un nou fenomen a aparut pe piata chiriilor din Iasi! Preturi de lux la inchirierea apartamentelor pentru angajatii din marile companii

Cat costa chiriile in celelalte zone din Iasi?

Studentii care nu gasesc chirii in Copou sau Tudor pentru bugetul lor se orienteaza spre cartiere ca Alexandru cel Bun, Podu Ros, Dacia sau Podu de Fier. Aici preturile sunt putin mai mici, insa trebuie sa circule cu un mijloc de transport in comun sau cu masina personala pentru a ajunge la facultate. Acestia inchiriaza in general apartamente cu doua sau trei camere cu 250- 300- 350 de euro.

"Multi prefera aceasta varianta. Isi permit din punct de vedere financiar sa stea cu inca unul, maxim doi prieteni. Sunt dispusi sa plateasca pretul cerut pentru a avea toate facilitatile, sa aiba camera lor, sa poata ajunge la orice ora acasa. Nu vor sa stea la camin unde sunt mai multe reguli de respectat. Totul tine de banii pe care sunt dispusi sa ii cheltuiasca cei care vor sa inchirieze", a explicat Mihaela Rusu, agent imobiliar. Apartamentele complet mobiliate si utilate sunt mai scumpe", a mai spus Cristian Baluta, agent imobiliar.

Comentarii
Adauga un comentariu