Local

Studiu realizat de specialiștii ieșeni pentru a afla impactul pandemiei COVID-19 asupra medicilor şi asistenţilor medicali

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Studiu realizat de specialiștii ieșeni pentru a afla impactul pandemiei COVID-19 asupra medicilor şi asistenţilor medicali
Studiu realizat de specialiștii ieșeni pentru a afla impactul pandemiei COVID-19 asupra medicilor şi asistenţilor medicali

Mai mulți specialişti ieşeni realizează un studiu în rândul medicilor şi asistenţilor medicali, urmărind care este impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora, dar şi cum măsurile luate în această perioadă le-au influenţat viaţa.

Studiul RESPECT (Romania: Evaluation Study of Professional Ethics during COVID-19 Time) este un proiect naţional de cercetare a eticii profesionale a cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc şi prin care se doreşte identificarea factorilor profesionali, morali, psihologici, legali sau sociali care „au influenţat datoria cadrelor medicale de a îngriji pacienţi şi capacitatea acestora de a răspunde nevoilor pacienţilor în timpul pandemiei COVID-19”.

Studiu realizat de specialiștii ieșeni pentru a afla impactul pandemiei COVID-19 asupra medicilor şi asistenţilor medicali

Iniţiatorii proiectului sunt conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, alături de Tudor-Ştefan Rotaru, şef de lucrări la Disciplina de Bioetică a UMF Iaşi, Adrian-Vasile Horodnic, şef de lucrări la UMF, disciplina Etică şi Economie în Sănătate şi prof. dr. Cristina Gavrilovici, preşedinte al Comisiei de Etică de la UMF Iaşi.

Studiul online are drept obiectiv identificarea factorilor care influențează percepția personalului medical despre datoria lor de a îngriji pacienții precum și limitele etice și legale ale acestei datorii în contextul pandemiei.

Cine participă la studiu și în ce condiții

La studiul RESPECT poate participa orice medic sau asistent medical. Completarea studiului durează aproximativ 30 minute, iar cadrelele medicale sunt rugate să răspundă sincer și onest la toate întrebările.

Medicii sunt avertizați că din momentul în care au completat întregul studiu, informația oferită nu mai poate fi retrasă, aceștia fiind întrebați despre experiența cu măsurile de distanțare socială din timpul pandemiei precum și despre experiența dumneavoastră profesionala din perioada pandemiei COVID19.

Numeroase răspunsuri vor consta în a acorda un scor de la 0 la 6. Nicio informație dintre cele pe care le oferă cadrele medicale nu vor fi conectate cu persoana care participă la studiu.

Marea problemă pentru medici: Dezinformarea din mediul online

Medicii americani susțin că se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19. Aceștia spun că este greu să-i determine pe pacienți să dea curs sfaturilor medicale, deoarece aceștia iau în seamă dezinformările pe care le citesc în mediul online, potrivit The New York Times.

Unii pacienți au cerut ca medicii lor să le prescrie hidroxiclorochina, în ciuda unor dovezi clare că medicamentul nu este eficient pentru tratarea COVID-19 și are efecte secundare potențial periculoase. Alții au băut înălbitor pentru că au crezut că așa se vor trata.

„Aceasta nu mai este doar o observație anecdotică pe care au făcut-o unii medici individuali. Acesta este un model semnificativ statistic pe care îl putem observa într-un sondaj larg”, spune Daniel Allington, lector principal la King’s College London.

Daniel Allington este, de asemenea, coautor al unui studiu recent care a descoperit că persoanele care urmăresc știrile online au mai multe șanse să creadă în teoriile conspirației și să nu urmeze liniile directoare de sănătate publică în comparație cu cei care au și-au luat informațiile de la radio sau televiziune.

Medicii se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19: Au cerut rețete cu hidroxiclorochina

Unii pacienți au cerut rețete pentru hidroxiclorochina, un medicament pe care Administrația pentru Alimente și Droguri l-a revocat din utilizarea spitalului de urgență pentru COVID-19 în iunie, după ce studiile au descoperit că nu era eficient împotriva virusului și că au avut efecte secundare potențial periculoase.

The Times a transmis că unii oameni au mers la spitale pentru a cere medicului adeverință astfel încât nu trebuie să poarte mască de protecție, deoarece au crezut zvonuri online potrvit cărora măștile îți scad nivelul de oxigen.

Dr. Ryan Stanton, medic de urgență din Kentucky, a declarat pentru The Times că un număr de pacienți au așteptat până a fost aproape prea târziu să beneficieze de tratament înainte de a merge la spital cu simptome COVID-19.

„Ei au crezut că este doar o glumă, o conspirație. Pur și simplu am rămas blocat când am văzut că acești oameni ignoră faptele și cred tot felul de baliverne din mediul virtual „, a spus Stanton pentru The Times.

 

Adauga un comentariu