Sughițul este o contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un zgomot nearticulat. El apare din mai multe cauze, pe care le vom explica în rândurile următoare.
De-a lungul anilor, apariția sughițului a scos la iveală numeroase teorii, care mai de care mai fanteziste. De exemplu, cu mai multe secole în urmă, se credea că sughițul este un puseu de creștere în cazul copiilor. De asemenea, se considera că sughițul apare atunci când cineva te vorbește de rău, teorie valabilă și în zilele noastre. Deși , în majoritate, oamenii nu mai cred în aceste teorii, mulți nu știu de ce apare sughițul și cum poate fi combătut.
Sughițul: De ce sughițăm?
Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase, care leagă creierul de diafragm. Acest lucru explică de ce sughițul apare în situații emoționante sau când există fluctuații de temperatură. Totodată, sughițul își face apariția și atunci când înghiți prea mult aer, mănânci sau bei în grabă, consumi alcool sau când ești stresat și agitat.
Sughițul este rezultatul iritării diafragmului, mușchiul situat între plămâni și stomac. Acesta începe să se contracte și produce spasme musculare. Cu fiecare contracție, corzile vocale se închid brusc și produc sughițul. Durata lui este scurtă, de doar câteva minute. Atunci când sughițul persistă mai multe zile, poate indica prezența unei probleme medicale, care necesită investigații.
De regulă, anumite boli sau chiar proceduri medicale, în special cele care includ anestezie, pot provova crize de sughiț.
Sughiț: Cauze frecvente
Sughițul, care nu durează mai mult de 48 de ore, apare din cauza consumului de băuturi carbogazoase, meselor prea copioase, stărilor euforice, agitate, stresante și a schimbărilor de temperatură. De asemenea, sughițul apare și atunci când este înghițit prea mult aer în timp ce mesteci gumă sau mânânci bomboane.
În cazuri rare, sughițul persistă mai multe zile sau chiar luni. Acest lucru poate duce la epuizare și malnutriție. Este indicat să mergi la medic, atunci când sughițul durează mai mult de 48 de ore și te împiedică să mănânci, să dormi sau să respiri. În acest caz, el este cauzat de o mulțime de factori. Printre aceștia, se numără: un fir de păr care atinge timpanul, o tumoră sau un chist la nivelul gâtului, reflux gastroesofagian, durere în gât sau laringită, afecțiuni ale sistemului nervos central.
Controlul normal al organismului asupra sughițului poate fi perturbat de o tumoră sau de o infecție la nivelul sistemului nervos central. Exemple de astfel de afecțiuni includ: encefalita, meningita, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, leziuni cerebrale, tumori, tulburări metabolice.
Nu este exclus ca sughițul pe termen lung să apară din cauza alcoolului, anesteziei, diabetului, dezechilibrului electrolitic, insuficienței renale, steroizilor și tranchilizantelor.
Cum scăpăm de sughiț?
Pentru a scăpa de sughiț, trebuie să îți ții respirația sau să respiri într-o pungă de hârtie. Astfel, nivelul dioxidului de carbon din plămâni crește, iar diafragma se relaxează.
Remediu rapid: ține-ți respirația și numără până la 10. Bea apoi 10 înghițituri mici de apă și ține un cub de zahăr sub limbă. În cazul în care acest remediu nu funcționează, lasă-te luat prin susprindere sau speriat de cineva.