International

Summit UE. Țările ”frugale” propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde de euro

Publicat: 19 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Summit UE. Țările frugale propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde de euro
Summit UE. Țările ”frugale” propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde de euro

Summit UE. Țările ”frugale” propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde de euro. Așa-numitul grup al țărilor ”frugale”, din care fac parte Olanda, Austria, Suedia și Danemarca, au arătat duminică seara, în regiunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o micșorare a valorii pachetului general de repornire economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, cu intenția de a debloca discuțiile dintre liderii statelor membre.

250 de miliarde de euro ca împrumuturi, 500 de miliarde de euro ca granturi. Summit UE. Țările ”frugale” propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde de euro

Conform sugestiei, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie achitate ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi. Planul inițial al Comisiei Europene pentru repornirea economică europeană, care a fost afectată de pandemia cu noul coronavirus, cuprindea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro. Astfel, 250 de miliarde de euro ar fi fost date ca împrumuturi, iar 500 de miliarde de euro ca granturi.

Însă, președintele Consiliului European, Charles Michel, a sugerat sâmbătă faptul că valoarea pachetului general de relansare economică arătat de Comisie să rămână aceeași, dar valoarea împrumuturilor să se majoreze de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Părerea președintei Băncii Centrale Europene, Christine Legarde

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), a adus în discuție faptul că este recomandat ca liderii statelor Uniunii Europene, să accepte un pachet financiar puternic pentru blocul comunitar decât să intre în posesia unui acord rapid.

”În mod ideal, acordul liderilor ar trebui să fie ambiţios în termeni de amploare şi compoziţie a pachetului, în mare de-a lungul liniilor a ceea ce a fost propus de Comisie”, a declarat duminică Lagarde

”Din perspectiva mea, este mai bine să se agreeze un instrument ambiţios de-a lungul acestor linii, chiar dacă asta ia puţin mai mult timp. Aş spera ca liderii să cadă de acord asupra a ceva care este mai degrabă ambiţios decât rapid”, a afirmat şefa BCE. Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Klaus Iohannis a menționat problemele României

Președintele României a declarat la Bruxelles că nu s-a reușit ajungerea la un acord în privința bugetului multianual al UE și planul de relansare economică. De asemenea, Klaus Iohannis a mai menționat că ,în cazul României, lucrurile au fost negociate corect până acum și se declară optimist, dar cu limite, în ceea ce privește viitorul negocierilor.

”Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli, şi aşa mai departe. Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România. Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală”, a spus președintele român.

Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mişcat într-un mod rezonabil, a completat Iohnanis, dar „aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic. Sunt moderat optimist, avem încă o şansă şi cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înţelegeri”, a declarat președintele.

Adauga un comentariu