Cei doi ieșeni sunt printre primii beneficiari din județ care au reușit să obțină acești bani. Au încercat de mai multe ori să primească acești bani, însă au avut noroc abia la a doua încercare. Tinerii aveau nevoie de aceste utilaje pentru că se confruntau cu o criză a forței de muncă. „La noi au început să apară lipsurile de acum cinci ani. Am căutat soluții și am avut o șansă cu acest proiect”, spune unul dintre fermieri.
Nevoia cea mai mare a agricultorilor din județ sunt utilajele agricole performante. Cei care depun proiecte europene și le fac suficient de bune pentru a fi eligibile la finanțare pot obține relativ repede banii promiși pentru achiziția utilajelor. Mulți dintre beneficiarii care reușesc să primească banii europeni sunt tinerii fermieri care preiau afacerile de la părinții lor. Este și cazul a doi tineri din Iași care au încasat împreună aproape 400.000 de euro pentru achiziția unor utilaje agricole performante.
Utilaje agricole scumpe pentru fermieri
În ultimii ani, tot mai mulți fermieri, fie că dețin suprafețe mici sau mai mari de teren agricol, au înțeles că un utilaj performant face diferența între unul vechi de 20 sau 30 de ani. De aceea fondurile disponibile pentru această categorie de beneficiari s-au epuizat rapid în acest exercițiu financiar, iar în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi alocate mai multe fonduri pentru achiziția de utilaje performante.
„Sunt extrem de importante aceste fonduri pentru fermierii care au început să vadă că exploatarea terenurilor pe suprafețe comasate este mai profitabilă. De aceea au apelat la noi să îi ajutăm în accesarea fondurilor europene”, susțin reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași.
Unul dintre fermierii care au accesat banii în această lună este Mircea Ionuț Florea, din comuna Butea. Proiectul acestuia este primul proiect semnat în acest an pentru achiziția de utilaje.
Lipsește forța de muncă
Acesta susține că avea nevoie de ajutor tehnologic pentru că s-a confruntat cu probleme privind forța de muncă.
„Noi ne-am dat seama imediat că vom avea probleme când am văzut că nu mai găsim oameni să ne ajute la cules fructele din livadă, să lucrăm pământul. Plecau în străinătate pentru că erau plătiți mai bine. Noi nu puteam să le dăm mai mult pentru că nu am vrut să riscăm să nu mai câștigăm nimic. Oricum eram la limită pentru că, pentru noi, ultimii ani nu au fost profitabili. Am căutat o variantă de mijloc și aici a intervenit firma de consultanță și AFIR-ul”, spune fermierul.
Acesta exploatează în jur de 50 de hectare de teren agricol și deține o livadă pe aproximativ 10 hectare. Cu cei 200.000 de euro a achiziționat un utilaj agricol performant.
Tractor de 100.000 de euro
Un alt tânăr fermier care a primit banii europeni este Ioana Todirescu, din comuna Dumești. Tânăra susține că a obținut 50.000 de euro pentru instalarea tânărului fermier în domeniul apicol și alte peste 100.000 de euro pentru achiziția unui tractor.
„Eu provin dintr-o familie de apicultori care de-a lungul timpului s-a transformat și în fermieri. Părinții mei au vreo 100 de hectare de teren agricol de care mă ocup eu acum. De aceea am vrut un tractor performant. O să fac niște cursuri de tractorist pentru a-l putea manevra și mai caut încă un tractorist care să mă ajute, dar se găsește foarte greu”, spune ieșeanca.
Milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor
Pentru că această piață a utilajelor agricole s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, au apărut și modele mai ieftine sau mai scumpe. Astfel, unii agricultori au cheltuit chiar și 400.000 de euro pentru un tractor sau 500.000 de euro pentru un utilaj care recoltează sfecla de zahăr. Numai în această lună au fost semnate 6 contracte pentru achiziția de utilaje agricole, fermierii urmând să primească banii cât mai curând. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost selectate zeci de proiecte ale ieșenilor care au solicitat fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole, valoarea proiectelor fiind de aproape 10 milioane de euro. O parte din sumă a fost deja virată în conturile fermierilor, iar restul banilor vor fi primiți anul acesta.