Bizar

Superstitie. De ce nu e bine sa mai bei apa ramasa in pahar

Publicat: 10 iul. 2019
14

prin bautura cauta duhurile necurate sa se strecoare in corpul omului. De aceea, cand bei apa sau vin dintr-un vas descoperit, sa sufli peste fata apei sau vinului si sa versi putin pe jos, pentru ca noaptea dracul se vara in bautura.

Aromanii, cand vor sa bea apa dintr-o fantana, mai ales cand ea se afla in padure, isi fac intai cruce, sufla pe suprafata apei, si numai apoi beau.

Tot din pricina duhurilor necurate, a Ielelor sau altor fiinte mitologice, care se tin pe langa apele din garle, din puturi, etc. se recomanda sa nu se aduca noaptea apa pentru casa, caci il pandesc pe om tot felul de boli, daca bea din ea.

Nici donita de apa nu trebuie lasata afara peste noapte, caci se poate imbolnavi cine va bea dintr-insa. Cand are insa nevoie cineva de baut din acea apa, e bine sa stinga in ea trei carbuni.

Se recomanda omului care a baut apa din garla sa lase acolo un semn, ca nu cumva sa ia vreo boala care sa-l poceasca, caci se poate sa fi trecut pe acolo Ielele.

Sa nu bei apa data pe fereastra, ca e rau de turbare. Nu e bine sa bei apa din ciutura sau cu cofa, caci faci zabale la colturile gurii.

Sa nu bei apa din ulcica, daca s-a uitat pisica in ea, caci dai in oftica. Daca bei apa din ulcior, faci ulcior la ochi. E o credinta rezultata din asemanarea numelor, cu toate ca n-au nici o legatura etimologica in ele.

Nu e bine sa bei apa ramasa in cana sau in pahar, dupa ce s-a umplut un vas care fierbe la foc, caci e rau de umflatura.

Cand se sperie cineva, in special un copil, sa bea o inghititura de apa, ca-i trece. Ca sa-i treaca cuiva sughitul, i se da sa bea cateva inghitituri de apa pe nerasuflate.

Cand cineva e muscat de sarpe, daca apuca a bea apa mai inainte de a gasi sarpele apa, se vindeca de muscatura.

Daca o femeie se trudeste sa nasca, sa i se dea sa bea apa din pumn. Cand doi insi duc in acelasi timp paharele la gura, ca sa bea, vor muri amandoi odata.

Adauga un comentariu