Local

Surprize de proporții la concursul pentru șefia celei mai bogate companii publice din Iași: Uite cine sunt noii directori ai ApaVital care vor fi plătiți cu 20 de mii de lei pe lună – FOTO

Publicat: 22 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Concursul scandalos pentru ocuparea posturilor de conducere în cadrul ApaVital a avut un final neașteptat. Deși a fost o competiție deschisă pentru toți, iar mulți politicieni au încercat să pună mâna pe funcții, acestea au fost câștigate în cele din urmă de angajați din jurul ApaVital. Numeroase acuzații au venit din partea unor candidați care au reclamat condițiile și criteriile de participare și selecție impuse la organizarea concursului pentru posturile de director general, cea de director comercial, director tehnic, director economic și poziția de director operațional. Procedurile au fost organizate de ARSACIS și Consiliul Județean Iași, care s-au folosit de firma privată Fox Management pentru angajări pe funcții cu salarii care sunt între 10 și 20 de mii de lei pe lună.

Cine sunt noii șefi ai ApaVital

În cursul zilei de ieri a fost organizată o ședință în cadrul ApaVital în care au fost anunțați noii șefi ai companiei. Concursul scandalos asupra căruia au planat numeroase acuzații că a fost organizat „cu dedicație” a fost câștigat în cele din urmă de angajați din angrenajul ApaVital. Asta s-a întâmplat în ciuda insistențelor din partea unor politicieni de a pune diverși pioni în aceste funcții remunerate cu 10-20 de mii de lei pe lună.

Astfel, în urma concursului, director general a fost numit Mihai Doruș, fostul director tehnic al companiei care lurează în cadrul ApaVital de aproape 20 de ani și președinte al Comisiei pentru investiții interne și externe din cadrul Asociației Române a Apei. Ion Mihăilescu a rămas în continuare director operațional al ApaVital, Romeo Casian rămâne pe funcția de director comercial, Andi Dumitraș a câștigat poziția de director tehnic, iar Gabriela Masalagiu cea de director economic. De precizat faptul că Romeo Casian a activat vreme de mai mulți ani în sectorul tehnic al ApaVital, iar Masalagiu a lucrat în calitate de contabil.

„Voi ocupa funcția de direcor general în noua echipă. La începutul săptămânii viitoare vom organiza o conferință în cadrul câreia se vor anunța oficial numirile”, a declarat Mihai Doruș.

Cea mai bogată companie publică din Iași

După ce a primit două proiecte în valoare de aproape 500 de milioane de euro în ultimii 15 ani, ApaVital este pe cale sa primească o nouă finanțare de 350 de milioane prin POD Mediu III în anul 2020. Lupta pentru șefia ApaVital este cu atât mai mare în aceste condiții.

La organizarea concursului au existat acuze cum că au fost impuse condiții restrictive pentru persoanele din exterior și cu dedicație pentru actualii angajați ai ApaVital. Consilierul Județean Liviu Vornicu s-a plâns de faptul că, în ciuda celor peste 22 de ani de experiența în domeniul managementului financiar-contabil, atât în SUA, cât și în România a fost împiedicat să candideze pentru funcția de director economic.

„Apavital SA, prin persoanele ce au elaborat condițiile de selecție, a decis să nu-mi dea dreptul să candidez pentru funcția de director economic pe motiv ca nu aș putea efectua control financiar preventiv în această instituție. În opinia mea, unele condiții pentru evaluarea funcțiilor de directori în ApaVital SA sunt prea restrictive și prea exacte, făcute parcă după chipul și asemănarea unor persoane care lucrează deja în această instituție”, a explicat consilierul județean Liviu Vornicu.

Firma din București, adusă să facă evaluarea candidaților

Candidații veniți din exterior au solicitat o transparentizare a participării la evaluarea candidaților pentru funcțiile de directori astfel încât să se permită și accesul specialiștilor din exteriorul ApaVital SA. Aceștia au mai adăugat faptul că, cu cât baza de selecție este mai mare, cu atât ApaVital SA are șansa să aleagă experți din exteriorul companiei.

Firma Fox Managament Consulting SRL din București este cea care se ocupă de procesul de recrutare și selecție. Aceasta, alături de Carmen Teodosiu, Elena Arvinte și Alexandru Sălceanu, toți membrii în Consiliul de Adminsitrație al ApaVital, formează comisia specială care se ocupă de stabilirea criteriilor de angajare.

„Fox Management Consulting a fost aleasă pentru că am mai lucrat în trecut cu ei și deja îi cunoșteam. Criteriile sunt stabilite în comisia specială, iar angajările finale se fac doar prin aprobarea CA”, a mai explicat Ion Toma.

Printre cele mai restrictive criterii impuse pentru candidații veniți din exteriorul ApaVital se numără:

„Cel puțin 10 ani de experiență de conducere într-o societate de anvergura APAVITAL SA (cifră de afaceri, număr de angajați ); Cel puțin 15 ani de experiență profesională în domeniul studiilor superioare”.

Practic, este aproape imposibil pentru un candidat din afara ApaVital să îndeplinească condițiile impuse, mai ales că ApaVital este una dintre cele mai mari instituții din Iași.

ApaVital, la mâna Consiliului Județean Iași

ApaVital se află în subordinea Consiliului Județean Iași prin Asociația Regională a Serviciilor Apa-Canal Iași – ARSACIS, care a și semnat contractul cu FOX Management. Președintele CJ, Maricel Popa, neagă faptul că a stat în spatele acestor proceduri.

În spatele acestui concurs organizat de ApaVital s-a aflat însă compania privată Fox Management Consultants SRL din București. Aceasta este un expert independent în consultanța de recrutare resurse umane. Firma este administrată de o anume Magdalena Cristina Radu, din București. Aceeași companie privată s-a aflat și în spatele organizării altor concursuri de angajare pe posturi de conducere la nivelul instituțiilor din județul Iași.

Adauga un comentariu