Titlurile zilei

Surpriză de proporții în cel mai mare dosar de corupție din medicina ieșeană! 13 acuzați au fost achitați definitiv aseară! Mediul academic a așteptat cu sufletul la gură verdictul!

Publicat: 03 dec. 2019

În anul 2011, procurorii trimiteau în judecată cel mai mare dosar de corupție din istoria DNA Iași. După nouă ani de proces, aseară, Curtea de Apel Suceava a decis achitarea celor 13 inculpați. Rectorul UMF Iași Vasile Astărăstoae, fost șef al Colegiului Medicilor din România, este numele cel mai greu al dosarului. Avocatul Cătălin Boacnă susține că mai multe infracțiuni erau deja prescrise, dar a solicitat ca instanța să se pronunțe pe fondul problemei și să stabilească în mod categoric nevinovăția acuzaților.

„În mod evident, am avut încredere într-un act de justiție corect, neviciat de interese ascunse. Consider că nu este o victorie a noastră, a avocaților sau a inculpaților, ci este o victorie a adevărului”, a explicat avocatul Cătălin Boacnă.

În ultimul cuvânt din fața instanței, rectorul Vasile Astărăstoae a avut un discurs foarte emoționant. Judecătorii au scos de la dosar și interceptările realizate de SRI și SIPI.

După mai bine de o lună de la finalizarea celebrului dosar privind corupția de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, aseară, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au dat verdictul: este necruțător pentru procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Judecătorii au considerat că acest dosar nu ar fi trebuit să ajungă niciodată într-o instanță de judecată. Pentru toate infracțiunile, instanța a dispus achitarea celor 13 acuzați.

Este vorba de un număr destul de mare de acuzații aduse șefilor de la UMF Iași: luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese, fals în înscrisuri etc. Totul pleacă de la proiectul privind construirea platformei de e-learning de la universitatea ieșeană, un proiect prin care s-a realizat informatizarea unei baze de date privind cursurile, studenții, notele acestora și activitatea cadrelor didactice. Deși realizarea acestei platforme a fost foarte apreciată inclusiv în mediul academic internațional, procurorii de la DNA Iași au considerat că licitația pentru construirea ei a fost un întreg șir de abuzuri și ilegalități.

„Mulțumesc pentru această soluție justă și corectă completului de judecată din cadrul Curții de Apel Suceava, format din doamnele magistrat Calance Viorica și Andronic Tatiana Luisa, care au dat dovadă de înalt profesionalism în cadrul cercetării judecătorești din acest dosar”, a declarat aseară avocata Angelica Enache, apărătorul lui Corvin Pugin.

Avocat Cătălin Boacnă: „Nu au făcut absolut nimic greșit, ci au lucrat doar în interesul universității de medicină”

Aseară, judecătorii au constatat că nimic din ceea ce au reclamat procurorii nu este adevărat.

„Achitarea a fost decisă în temeiul art. 16 lit. a, întrucât fapta nu există. Deși în cazul mai multor infracțiuni chiar reprezentantul Ministerului Public a solicitat constatarea prescripției faptei, noi am solicitat să ne judecăm până la capăt și am cerut instanței să se pronunțe cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpaților. În mod evident, am avut încredere într-un act de justiție corect, neviciat de interese ascunse. Consider că nu este o victorie a noastră, a avocaților sau a inculpaților, ci este o victorie a adevărului. După nouă ani de judecată, după sute de termene, după stres și emoție, instanța a constatat ceea ce toți acuzații au susținut de la început: nevinovăția. Nu au făcut absolut nimic greșit, ci au lucrat doar în interesul universității de medicină din Iași”, a explicat aseară avocatul Cătălin Boacnă, apărătorul lui Adrian Ciureanu, directorul Departamentului de Comunicații din cadrul UMF Iași.

Șapte infracțiuni puse pe capul lui Adrian Ciureanu

De la Adrian Ciureanu a pornit tot acest dosar, el fiind cel mai vânat dintre acuzați. Doar pe capul lui au fost puse șapte infracțiuni de corupție, fiind considerat artizanul întregii afaceri privind platforma de e-learning. Deși a susținut mereu că toată procedura de achiziție a fost cât se poate de legală, până în acest moment nimeni nu l-a crezut. Nu trebuie uitat faptul că în anul 2011 a fost arestat preventiv și purtat cu cătușele prin fața camerelor de luat vederi alături de Daniela Druguș, directorul general al UMF Iași și de Corvin Pughin, administratorul firmei SC Maguay Impex SRL. În primă instanță, nici măcar judecătorii de la Tribunalul Suceava nu au înțeles foarte bine esența dosarului și au dispus pedepse la închisoare cu suspendare pentru majoritatea acuzaților. Doar prof. Dragoș Pieptu, fost rector interimar al universității, fusese achitat în primă instanță.

Fostul rector Vasile Astărăstoae a fost cap de listă

Un nume greu al acestui dosar este prof. Vasile Astărăstoae, fost rector al UMF Iași și fost șef al Colegiului Medicilor din România. Acest dosar i-a influențat extrem de negativ sănătatea, în ultimele luni fiind supus unor intervenții chirurgicale destul de dificile, la inimă. În ultimul său cuvânt a reușit să sensibilizeze toată sala. Prin acceași sentință pronunțată ieri, judecătorii și-au dovedit curajul și independența prin excluderea de la dosar a interceptărilor convorbirilor telefonice pe motiv că au fost realizate de Serviciul Român de Informații și de Serviciul de Informații și Protecție Internă. Este unul dintre puținele dosare în care atât DNA, cât și SRI au comunicat judecătorilor întreaga corespondență pe care au purtat-o în legătură cu acest dosar. Din acea corespondență reiese clar că au fost comise abuzuri ce au fost sancționate acum de judecători.

„Admite cererile de constatare a nulității absolute a actelor procedurale prin care s-a pus în aplicare, în cauză, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice, formulate de inculpații Ciureanu Ioan-Adrian, Pughin Corvin-Gabriel, SC MAGUAY IMPEX SRL București și Tănăsescu Laurian Gabriel”, au arătat judecătorii.

În cursul zilelor viitoare, reporterii BZI vor prezenta detalii absolut incendiare din acest dosar.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu