Eveniment-Social

Surpriză plăcută pentru toţi cititorii BCU Iaşi. Instituţia şi-a dezvoltat un sistem virtual 3D – VIDEO

Publicat: 07 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Surpriză plăcută pentru toţi cititorii BCU Iaşi. Instituţia şi-a dezvoltat un sistem virtual 3D - VIDEO
Expoziţia ilustrează modul în care evenimentele importante din istoria Iaşului, marcate de prezenţa şi susţinerea membrilor familiei regale, s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în volume cu caracter istoriografic

Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi a dezvoltat un sistem virtual 3D pentru cititorii ieşeni. Turul virtual 3D a fost realizat de specialiștii de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București în cadrul proiectului Lib2Life – Revitalizarea bibliotecilor și a patrimoniului cultural prin tehnologii avansate.

„Vrei să ai o experiență și mai captivantă? Folosește ochelarii pentru realitate virtuală (VR) și pornește la drum!”, au transmis reprezentanții BCU.

Pentru mai multe detalii despre sistemul virtual 3D al BCU Iași accesați: http://www.bcu-iasi.ro/biblioteca-3D

BCU Iași, cea mai veche bibliotecă universitară

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România.

Înglobând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești (cea mai veche, Academia Vasiliană, de la 1640, ființând la Mănăstirea Trei Ierarhi), actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea: Biblioteca Universității din Iași, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală. A funcționat, între 1835-1860, în clădirea Academiei Mihăilene, în Universitatea veche (actuala Universitate de Medicină și Farmacie), până în 1897, apoi în Universitatea nouă (actualmente Biblioteca și corpul A al Universității Tehnice „Gh. Asachi”), pentru ca după al doilea război mondial să se mute în clădirea Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I”, a cărei bibliotecă o înglobează.

Inestimabilele manuscrise, incunabule, cărți vechi și rare, unele purtând semnături ilustre (B.P. Hasdeu, M. Eminescu – care au fost și directori ai instituției, I. Creangă, Șt. Procopiu ș.a.), provin în principal din biblioteci mănăstirești (Sf. Sava, Doljești, Mitropolie) și particulare (Constantin Hurmuzachi, B.P. Hasdeu, Mihail Sturdza, L. Steege, V. Adamachi, Titu Maiorescu, Paul de Gore, Iorgu Iordan etc.), care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donații sau cumpărături.

Fondurile bibliotecii au fost reorganizate sub conducerea profesorului sas Karl Kurt Klein, directorul instituției în perioada interbelică.

Adauga un comentariu