Local

Surpriză uriașă cu ultimul lot din axa Iași-Suceava! 20 de milioane de euro s-au dus în buzunarele celei mai controversate firme din județ

Publicat: 26 iul. 2021
Utilaj Eky Route SRL și Ioan Echimov, patronul societății, pe DJ 281 Belcești
Contractul pentru lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava a ajuns la firma Eky Route SRL, controlată de afaceristul Ioan Echimov. Contractul are o valoare de 20 de milioane de euro

„Regele asfaltului” din Iași a pus mâna pe 20 de milioane de euro din banii județului. Contractul pentru reabilitarea drumului din lotul 3 al axei rutiere Iași-Suceava a ajuns la Eky Route SRL, firma lui Ioan Echimov. Marea perdantă a fost firma care lucrează pe primele 2 loturi din axa rutieră, Alpenside SRL. Eky Sam a câștigat a doua oară această licitație, prima fiind, însă, contestată la CNSC

Una dintre cele mai așteptate lucrări de reabilitare a drumurilor din județul Iași a încăput pe mâna unui controversat afacerist. Reabilitarea drumurilor incluse în lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava a fost atribuită firmei Eky Route SRL, societate controlată de Ioan Echimov.
Procedura de atribuire s-a derulat cu mai multe luni de întârziere, din cauza unor contestații. Recent, însă, autoritatea județeană a decis să atribuie contractul de 96 de milioane de lei (19,6 milioane de euro) firmei care a prins și alte contracte dubioase pe drumurile din Iași. Contractul cuprinde reabilitarea DJ 281 Belcești – Ceplenița – DN 28B și a DJ 281, de la DN 28B – Scobinți – Lespezi, pe o lungime de circa 40 de kilometri.

Lovitură dată de Ioan Echimov pe drumurile din județ

În urma evaluării ofertelor, firma Eky Sam SRL s-a clasat pe primul loc, iar Alpenside SRL a ieșit pe locul 2. Deocamdată, procedura se află în termenul legal de depunere a constestațiilor, astfel încât nu s-a făcut nicio comunicare oficială. Cert este că cei din comisia de licitație au decis ca lucrarea pe cei 40 de kilometri să ajungă la Eky Route.
La licitația anterioară, Echimov a înscris firma Eky Sam SRL. În urmă cu mai multe luni, comisia de licitație a declarat câștigătoare firma Eky Sam SRL pentru lucrările pe lotul 3, însă procedura a fost contestată de Daroconstruct SRL la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. În aceste condiții, procedura a fost anulată, iar totul a fost reluat de la bun început.

Ioan Echimov a schimbat firma ca să câștige 20 de milioane de euro

Axa rutieră Iași-Suceava are o lungime de 192 de kilometri, traversează 22 de localități, iar costurile totale ale proiectului sunt de 103 milioane de euro. La licitația anterioară, firma Daroconstruct SRL, patronată de Giani Canschi, a contestat modul de atribuire a licitației. Canschi a contestat faptul că societatea Eky Sam SRL a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene și nu avea dreptul să participe la procedura respectivă.
Acea societate a primit în mandatul anterior de la CJ Iași o serie de contracte dubioase, în ciuda problemelor cu legea pe care firma le are.

Milioane de euro, pentru o firmă din București

Primele două loturi din axa rutieră Iași-Suceava au fost atribuite asocierii Alpenside SRL București-General Trust Argeș. Este vorba despre lotul 1 (DJ 282 limită Iași-Rediu-Movileni-Gropnița-DJ 281D – 29,584 km) și lotul 2 (DJ 281D, de la Coarnele Caprei-Focuri-Gropnița, și DJ 281B Coarnele Caprei- Belcești DJ 281 – 22,001 km).
Valoarea primului lot este de 12,7 milioane de euro, iar al doilea lot are o valoare de 9,1 milioane de euro. Și Alpenside SRL a lucrat cu greutate pe aceste două sectoare de drum, scandalurile cu angajații fiind la ordinea zilei. Lucrarea ar urma să fie gata până la finalul acestui an.

Comentarii
  • Scoateti la iveala si si firmele subcontractante care se ocupa de rigolele de pe treseul axei din loturile 1 si 2 , sunt de toata jena, lucrarile fiind de cea mai proasta calitate.

  • F bine. Să de-a drumul la treabă . Să ne mai spuna aleșii de ce nu sunt utilaje pt construcția de autorute in Moldova ? Știm că PSD nu a livrat proiecte in acest sens și a pierdut fondurile , să explice PNL și usr când livrează ?

Adauga un comentariu