Local

Hotărâre CJSU: Școlile din Iași se închid de pe 9 noiembrie pentru 14 zile. Restaurantele se închid pe 5 noiembrie. Iașul a depășit 3 cazuri la mia de locuitori. Iată rata de incindență la zi – Exclusiv/ Tabel

Publicat: 04 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hotărâre CJSU Școlile din Iași se închid de pe 9 noiembrie pentru 14 zile. Restaurantele se închid pe 5 noiembrie. Iașul a depășit 3 cazuri la mia de locuitori. Iată rata de incindență la zi  - Exclusiv Tabel
Elevi cu mască de protecție în timpul orelor de curs

Este oficial! Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au decis suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitare începând cu data de 9 noiembrie 2020. Elevii și cadrele didactice ar urma să-și desfășoare activitatea în mediul on-line.

„În conformitate cu Ordinul nr. 1494 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ își organizează  activitatea este rata incidenței cumulate, respectiv, numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, Comitetul județean pentru situații de urgență (CJSU) a emis, astăzi, 4.11.2020, hotărârea prin care se suspendă cursurile școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru unitățile de învățământ de stat și particulare din municipiul Iași, începând cu data de 9.11.2020. În toate aceste unități, activitățile se vor desfășura exclusiv online”, se arată în comunicatul oficial transmis de ISJ.

UPDATE: Reacția ISJ Iași Informare privind suspendarea cursurilor în modalitatea „față în față” pentru unitățile din municipiul Iași, în perioada 9.11.2020 – 22.11.2020

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi s-a întocmit, inițial, un proiect de hotărâre care preciza data de 5 noiembrie 2020 pentru suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă”. Ca urmare a dezbaterilor din CJSU, s-a stabilit ca data de la care instituțiile de învățământ din municipiul Iași vor trece la învățarea în regim online să fie 9 noiembrie. Astfel, s-a dorit ca părinții, în mod deosebit cei ai  preșcolarilor și ai elevilor din clasele primare și gimnaziale, să aibă timpul necesar pentru a-și reorganiza programul. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Iași a transmis în școli o adresă de revenire, astfel încât informațiile corecte au ajuns la timp în școli.

Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, iar rata incidenței cumulate, respectiv, numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, din municipiul Iași, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori, conform Ordinului nr. 1494 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Comitetul județean pentru situații de urgență (CJSU) a emis Hotărârea nr.76 din 4.11.2020 prin care se suspendă cursurile școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare din municipiul Iași, în perioada 9.11.2020 – 22.11.2020. În toate aceste instituții de învățământ, activitățile se vor desfășura exclusiv online.

De asemenea, o altă măsură care va fi pusă în aplicare de mâine, 5 noiembrie 2020, este aceea a închiderii restaurantelor din Iași.

Iată conținutul documentului oficial:

HOTĂRÂRE privind măsurile adoptate în cadrul ședinței extraordinare din data de 04.11.2020 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 374/30.10.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 04.11.2020 ;

În temeiul art. 22, lit. b din O.U.G. nr. 21/15.04.2004, privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de urgență, aprobată prin Legea nr. 15/28.02.2005, cu completările și modificările ulterioare, a H.G. nr. 1491/09.09.2004 privind aprobarea Regulamentului cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență;

În conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

În temeiul prevederilor Legii nr. 136 din 18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;

Având în vedere Hotărârea de nr. 49/13.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență;

Având în vedere Ordinul nr.1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

Având în vedere prevederile Ordinului comun nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Având în vedere Analiza privind incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile la nivelul județului Iași prezentată de Direcția de Sănătate Publică Iași;

Având în vedere datele statistice actualizate privind evidența populației puse la dispoziție de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;

Având în vedere Hotărârea de Guvern nr. 856/14.10.2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, emite prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor din Municipiul Iași (3,27), este interzisă.

Art. 2 Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din Municipiul Iași, este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare.

Art. 3 Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile prevăzute la art. 1 și art. 2.

Art. 4 Organizarea și desfășurarea în interior a activităților cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în Municipiul Iași, este interzisă.

Art. 5  Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc din M5unicipiul Iași este interzisă.

Art. 6 Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise în municipiul Iaşi.

Art. 7 Măsurile stabilite la art. 1 – 6 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 05.11.2020-18.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Art. 8 (1) Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența ”față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online).

(2) Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre tuturor unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire.

Art. 9 Măsurile stabilite la art. 8 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 09.11.2020-22.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Art. 10 Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020.

Art. 11 Comitetul Local pentru Situații de Urgență are obligația informării operatorilor economici/instituțiilor care desfășoară activități menționate în prezenta hotărâre, despre măsurile adoptate.

Art. 12  Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași și către mass-media.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, despre măsurile adopatate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.

„S-a încheiat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași. A fost o ședință cu participarea tuturor membrilor. S-a analizat foarte bine care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm odată cu depășirea pragului de infectare de trei la mia de locuitori pe raza municipiului Iași. În urma dezbaterii acestei ședințe s-a luat decizia suspendării activităților de tip restaurnat, bar, cafenele (în interior), a spectacolelor, cinematografelor, sălilor de spectacol de orice fel, discoteci și altele. Rămân active doar restaurantele în exterior, de tip terasă, și distribuția de produse pe care le produc în cadrul acestor restaurante.

De asemenea, s-a luat decizia continuării activității în zonele hoteliere, pensiuni, în interiorul restaurantelor doar pentru cei care sunt cazați în aceste unități hoteliere. Pentru școli, având în vedere că măsura nu poate fi luate impentestiv, s-a luat decizia ca această măsură să fie adoptată cu ziua luni, astfel încât și părinții, și noi, și instituțiile școlare să aibă timp de organizare în cele două zile rămase până la sfârșitul săptămânii de lucru. Perioada suspendării activității în restaurante, baruri, cafenele etc este de 14 zile începând cu ziua de 5 noiembrie. În cazul școlilor, perioada este aceași, însă începând de luni, 9 noiembrie”, se arată în mesajul trasnmis de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Ovidiu Mihaiuc, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iași, despre măsurile adopatate în ședința CJSU Iași:

„Având în vedere rata de infectări COVID-19 în ultimele 14 zile în municipiul Iași, care a depășit 3 la mia de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca începând de mâine, 5 noiembrie 2020, activitatea agenților economici de tipul restaurantelor sau cafenelelor va fi interzisă pentru două săptămâni. De asemenea, interzisă va fi, pentu aceeași perioadă, și activitatea sălilor cu jocuri de noroc, a sălilor de spectacole, a teatrelor și a cinematografelor. Totodată, foate important, în urma dezbaterilor și deliberărilor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că, începând cu data de 9 noiembrie 2020, se suspendă temporar activitățile didactice, care presupun prezența față în față, din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și privat, aplicându-se scenariul cu ore desfășurate doar în regim online”, a declarat Ovidiu Mihaiuc.

Astăzi, 04 noiembrie 2020, prefectul județului Iași, Marian Grigoraș, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru votarea unei hotărâri care prevede constatarea depășirii ratei de incidență peste pragul de 3 la mia de locuitori în cazul municipiului Iași (3,27).

În această situație, CJSU Iași, în urma dezbaterilor și deliberărilor, a decis că începând cu ziua de luni, 9 noiembrie 2020, se suspendă pentru 14 zile activitățile didactice care presupun prezența „față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online).

Măsura este valabilă pentru perioada 9 – 22 noiembrie, urmând apoi să fie reevaluată.

De asemenea, CJSU Iași a decis și măsurile preventive care se aplică tot pentru 14 zile, dar care intră în vigoare începând cu data de joi, 05 noiembrie, astfel:

  • este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor;
  • este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte;
  • este interzisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in;
  • este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;
  • activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se va desfăşura doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;
  • se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
  • este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Aceste măsuri sunt valabile valabile pentru perioada 5 – 18 noiembrie, urmând apoi să fie reevaluate.

 

Adauga un comentariu