Actualitate

SURSE. Coaliția nu a găsit o soluție pentru criza facturilor la energie și gaze

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SURSE. Coaliția nu a găsit o soluție pentru criza facturilor la energie și gaze
Partidele se vor consulta separat, în forurile interne, și vor reveni luni, într-o nouă ședință de coaliție, cu măsurile pe care le propun

Conform surselor, ședința online de astăzi a coaliției de guvernare, dedicată crizei prețurilor la energie electrică și gaze naturale, s-a terminat joi fără o concluzie legată de soluția care poate fi aplicată pentru stabilizarea prețurilor după 1 aprilie, data de la care românii nu vor mai beneficia de plafonarea/compensarea prețului, au spus surse din coaliție.

Partidele se vor consulta separat, în forurile interne, și vor reveni luni, într-o nouă ședință de coaliție, cu măsurile pe care le propun.

Mai mult decât atât, în această seară ar urma să fie gata Ordonanţa de Urgenţă privind scăderea plafoanelor la energie şi gaz şi creşterea limitei de consum. Cel mai probabil, măsurile vor fi adoptate de Guvern săptămâna viitoare.

Măsurile decise în coaliție, cu aplicare de la 1 februarie până la 31 martie:

  • Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.
  • La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW
  • Toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma recent că după 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută în mod natural de scăderea consumului şi de încălzirea vremii, în timp ce „jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente”.

„Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri”, a declarat Virgil Popescu în seara de 18 ianuarie.

El a precizat că nu doar consumatorii casnici vor avea facturi mai mici la gaze după 1 aprilie ci şi consumatorii industriali, care vor avea „un gaz disponibil la un preţ mai mic”.

Furnizorii sunt obligați să corecteze facturile emise greșit

Furnizorii au anunțat faptul că vor modifica facturile făcute eronat și că utilizatorii nu vor suferi penalități întreruperi ale furnizării energiei termice și electrice. Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că utilizatorii nu vor fi debranșați:

“Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu