Suspendarea temporară a indemnizațiilor de handicap! Ministerul Muncii a propus o Ordonanță de Urgență prin care se introduc schimbări majore în ceea ce privește acordarea drepturilor persoanelor cu handicap grav. Iată cine nu mai poate primi banii de la stat după reevaluarea medicală.
Suspendarea temporară a indemnizațiilor de handicap!
Persoanele cu handicap grav vor avea drepturile suspendate temporar pe durata procesului de reevaluare medicală. Proiectul legislativ aflat în dezbatere publică, prevede suspendarea temporară a indemnizațiilor și beneficiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități care dețin un permis de conducere, dar a căror afecțiune este incompatibilă cu șofatul.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) va colabora cu Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru identificarea persoanelor care, deși sunt încadrate cu handicap grav vizual, psihic sau mintal, dețin totuși un permis de conducere valid.
Reprezentanții Ministerului Muncii asigură că persoanele care au nevoie reală de sprijin social nu vor fi afectate. Suspendarea drepturilor sociale va interveni doar în cazul unei inconsecvențe evidente între gradul de handicap declarat și capacitatea reală de a conduce un vehicul. Suspendarea indemnizațiilor și a altor drepturi se va aplica de la momentul constatării incompatibilității dintre handicap și permisul auto. Reevaluarea medicală va fi realizată automat de comisiile de specialitate sau la solicitarea instituțiilor competente.
Persoanele cu handicap grav sunt scutite de plata impozitelor
Toate persoanele care dețin proprietăți sau mijloace de transport în România au obligația de a achita anual aceste impozite, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile scutiri prevăzute de lege. Scutirile de taxe și impozite locale sunt acordate doar pentru clădirile și terenurile care reprezintă adresa de domiciliu a proprietarului și vizează următoarele categorii:
- Persoane cu handicap grav sau accentuat și cele încadrate în gradul I de invaliditate.
- Militari participanți la acțiuni speciale în străinătate, conform Legii nr. 168/2020.
- Veterani de război și văduvele acestora, pentru toate clădirile și terenurile deținute în proprietate sau coproprietate.
- Persoane persecutate politic sau etnic ori deportați, care beneficiază de scutire integrală pentru clădirea și terenul aferent folosite ca domiciliu.
- Persoane cu venituri lunare sub salariul minim brut pe economie sau care au venituri exclusiv din șomaj ori ajutor social.
Scutirile pentru mijloacele de transport se aplică pentru un singur vehicul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat. De asemenea, persoanele cu dizabilități beneficiază și de servicii de transport urban gratuit.
„Persoanele cu handicap grav și accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de județul în care au fost au fost tipărite biletele de călătorie. Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei altă direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.
Recent, Ministrul Muncii a anunțat că se vor introduce controale ample și sancțiuni pentru beneficiarii care obțin ilegal drepturi ce se acordă doar persoanelor cu handicap. Scopul noului proiect de lege este folosirea corectă a fondurilor publice, prin eliminarea situațiilor în care beneficiile sociale sunt acordate unor persoane care, în realitate, nu se încadrează în criteriile legale pentru handicap grav. Noile reglementări vizează identificarea persoanelor care, deși sunt încadrate cu handicap grav vizual, psihic sau mintal, dețin totuși un permis de conducere valid.