Actualitate

Sute de cadre medicale de la Spitalul de Recuperare au fost trimise acasă, iar alte sute de pacienți au fost externați! Spitalul este gol, iar pregătirile sunt în toi pentru tratarea pacienților cu COVID-19

Publicat: 10 apr. 2020

Situație fără precedent la Iași. Conducerea unui spital a trimis sute de angajați acasă. Unitatea medicală va deveni spital COVID-19. Pregătirile sunt intense, iar cadrele medicale rămase în spital lucrează două săptămâni, cu două săptămâni pauză. În spital nu mai există niciun pacient. Toată activitatea este pusă în stand-by până la primele solicitări.

Restructurări majore la Spitalul de Recuperare Iași, în pregătirea de a deveni unitate medicală pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19. Din 250 de cadre medicale, doar 30 mai vin acum la locul de muncă. Din 500 de pacienți, niciunul nu mai este internat. Medicii prezenți în spital tratează doar urgențele, iar listele cu pacienții care au nevoie de protezare și implant cohlear au rămas în așteptare. În acest moment, cadrele medicale se pregătesc intens pentru a primi pacienții cu patologie ORL și hematologie, fără a fi infectați cu coronavirus. În momentul în care spitalele desemnate să primească pacienții cu COVID-19 nu vor mai face față, pacienții vor fi trimiși la Spitalul de Recuperare. Acum se lucrează la întocmirea procedurilor de primire și îngrijire a pacienților care au fost diagnosticați cu coronavirus.

Distribuie medicamente în județele din regiunea Moldovei

Autoritățile au anunțat faptul că Spitalul de Recuperare va deveni spital COVID-19. În acest moment, cadrele medicale care încă mai vin la locul de muncă pregătesc spitalul pentru această nouă schimbare.

„Deocamdată nu ne putem defini ca spital COVID, este un spital în așteptare. În acest moment tratăm doar urgențele și rezolvăm programele naționale. Suntem la zi cu furnizarea medicamentelor din programele naționale. Ne străduim să limităm deplasarea pacienților mai ales din alte județe. Medicamentele ajung la spitalul județean. Noi anunțăm pacienții despre intervalul orar în care trebuie să se prezinte la spital și care este medicul de legătură care le va furniza medicamentele. Totodată, organizăm circuite diferite, traseu separat pentru transportarea pacienților cu coronavirus. Cadrele medicale asistă la exercițiile specifice privind echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție. Considerăm dezechiparea ca fiind momentul cel mai vulnerabil în care un salariat se poate infecta cu coronavirus”, a specificat dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare Iași.

Personalul medical, redus considerabil

Conducerea spitalului a recomandat personalului medical concedii de odihnă. Din 250 de cadre medicale, mai vin la locul de muncă aproximativ 30. Se fac ture a câte două săptămâni. Practic, o echipă lucrează 14 zile, iar cealaltă se odihnește și vice versa.

„La aproape 500 de pacienți, înainte aveam 200, 250 de cadre medicale care lucrau. Acum avem 20, 30. Am recomandat concedii de odihnă. Cadrele medicale rămase la lucru pregătesc spitalul cu resurse materiale și umane pentru primirea pacienților cu COVID-19. Acesta e lanțul unu. Planul doi este deschiderea noastră de a primi pacienți cu patologie ORL, Neurologie și Hematologie fără COVID-19. Scenariul trei este primirea pacienților cu COVID-19 în condițiile stabilite de celelalte spitale care se ocupă deja de acești pacienți”, adaugă medicul ieșean.

Liste de așteptare de doi ani

Pacienții care vor prezenta situații medicale care cer rezolvare urgentă vor fi primiți în spital. Cei care suportă reprogramare, vor reveni imediat după finalizarea perioadei de pandemie. În cazul pacienților care au nevoie de protezare, situația poate fi albă, dar și neagră, în funcție din ce unghi privești. S-a micșorat lista de așteptare, dar în continuare apar solicitări. Pacienții au înțeles însă că trebuie să stea momentan acasă. Un pacient poate aștepta și doi ani pentru a beneficia de protezare.

„Protezare, implant cohlear, sunt intervenții reprogramabile. Solicitările sunt analizate. Dacă nu reprezintă o urgență majoră, se amână. Dacă vom fi în situația de a acorda asistență medicală unei persoane cu coxartroză bilaterală, unei persoane cu afecțiuni grave, cu siguranță vom efectua intervențiile respective. La protezare am depășit momentul în care lista era foarte mare pentru că în ultimele luni la protezare au lucrat mai multe echipe operatorii. Lista s-a micșorat, pacienții care sunt pe listă în acest moment preferă ca situația să se liniștească din punct de vedere epidemiologic și mai apoi să-și reia demersurile de a reveni în secții pentru protezare”, a declarat dr. Doru Baltag.
Adauga un comentariu